Naše babičky při vaření vývaru dávaly do hrnce sklenici. Díky tomu se nezakalil a získal silnější chuť

Vývary jsou pro svou výbornou chuť oblíbené a neodolají jim dospělí ani malé děti. Aby byl vývar krásně čirý a chutnější, je vhodné vložit při jeho přípravě do hrnce sklenici.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Je úplně jedno, zda doma preferujete kuřecí, vepřový nebo hovězí vývar. Ve všech případech může dojít k nepříjemnostem, které chuť i barvu vývaru pokazí. Nenechte nic náhodě a využijte trik našich babiček, který je mimochodem populární i u mistrů kuchařů. Inspirujte se vychytávkou, k níž nebudete potřebovat nic extra, protože vám postačí obyčejná broušená sklenice. Možná jste překvapeni, ale tato metoda skutečně funguje.

Snažte se vyvarovat zakalení vývaru

Každý, kdo někdy připravoval vývar, určitě zpozorní. Uvařit čirou voňavou polévku není zase takový kumšt, ale musíte se držet jasných postupů, které jsou léty prověřeny. Klíčem ke spokojenosti je použití kvalitních čerstvých surovin. Poté už je to o jasně daném procesu vaření. Výsledkem bude vývar se silnou chutí, kterým se můžete pochlubit i před návštěvami a uchovat ho dle potřeby chladničce či v mrazáku.

Vývar vydrží v lednici i 6 měsíců, aniž by ztratil svou chuť. Babičky jej uchovávaly ve sklenicích

  1. Nikdy nevkládejte maso do horké vody, vždy do studené.
  2. Před vařením maso důkladně opláchněte, protože na něm mohou ulpívat kousky krve a kostí.
  3. Během vaření poctivě sbírejte pěnu z povrchu, ta nemá v hrnci co dělat.
  4. Polévku vařte na mírném plameni, musí se táhnout. Klidně i několik hodin.

Sklenice ve vývaru upozorní na vysokou teplotu

Pokud jste se rozhodli připravit masový vývar, nebojte se neúspěchu. Především nikam nespěchejte a buďte trpěliví, jinak nebude vývar silný a zakalí se vám. Bublající polévka nikdy nebude mít fantastickou chuť, jelikož se maso správně nevyvaří. Sklenice, kterou při vaření vložíte do hrnce, bude fungovat jako jakýsi alarm, který vás upozorní na vysokou teplotu vody.

sklenice iZdroj fotografie: Pixabay
  1. Dobře očištěné maso vložte do studené vody.
  2. Zapněte na mírný plamen a přidejte sklenici. Hrnec přiklopte poklicí.
  3. Za chvíli uslyšíte, jak se sklo v hrnci pohybuje a naráží do stěn nádobí. To je pro vás signálem, abyste stáhli plamen a posbírali vznikající pěnu. V přítomnosti sklenice tak nedojde k zakalení vývaru.
  4. Při dalším vaření udržujte takovou intenzitu plamene, aby nedošlo k opětovnému narážení sklenice na stěny hrnce.

Jaké fígle máte na čirý vývar vy?

Zdroj: Souspark
Diskuze Vstoupit do diskuze
71 lidí právě čte
Autor článku

Michaela Hajdová

Zobrazit další články