Vývar vydrží v lednici i 6 měsíců, aniž by ztratil svou chuť. Babičky jej uchovávaly ve sklenicích

Čerstvě připravenému domácímu vývaru se nic nevyrovná. Jeho chuť je totiž nenahraditelná, nemluvě o tom, že obsahuje nespočet zdraví prospěšných látek.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Snad neexistuje nikdo, kdo by si rád nepochutnal na kuřecím vývaru. Nejlepší je takový, k jehož přípravě byly použity suroviny rovnou ze dvorku a zahrádky. Pokud bydlíte ve městě a nemáte možnost použít vlastní produkty, skočte k farmáři. Vývar z kuřete, které běhalo po dvorku, je o poznání lepší. O zelenině ze záhonku ani nemluvě.

Co nesmí v polévce zaručeně chybět

Nejdříve se zaměříme na přípravu. Pokud si myslíte, že uvaříte silný vývar jen z pár kostí a kůže, jste na omylu. Na všem si dejte záležet, protože vývar nevaříte každý den. Nachystejte si dostatek kostí, chrupavek, vazů a také masa. Samozřejmě dbejte i na dobu vaření, za hodinku se vám silný vývar neuvaří. Vše se musí pomalu táhnout, aby se do vody uvolnily veškeré chutě. Výsledkem bude plnohodnotná směs, která vás zahřeje a tělu doplní cenné živiny.

Vývar zasytí a prospěje zdraví

Kuřecí vývar je jako stvořený pro všechny, kteří mají velký hlad, bojují s nechutenstvím anebo jsou nemocní. Dokonce je skvělým parťákem proti kocovině. Navíc se jedná o pokrm, který není prudce kalorický. Obsahuje esenciální mastné kyseliny, antioxidanty, karnosin i bílkoviny. Kuřecí vývar reguluje tělesnou hmotnost, čistí nosní cesty, posiluje imunitu a hydratuje. Zde máte hned několik důvodů, proč ho mít vždycky po ruce.

iZdroj fotografie: Pixabay

Tuk, který neškodí

Klíčem k úspěchu je vývar uvařený z domácích kuřat, která běhala po dvorku a zahrádce. Díky tomu budete mít jistotu, že bude polévka silná a zdravá. Takováto zvířata na sobě mají tuk, který propůjčí vývaru dokonalou chuť a optimální mastnotu. Poznáte ho podle toho, že je žlutý. Vývar obohatí o hutnou chuť. Takto uvařená polévka se musí pro další účely uchování v lednici přecedit, zbavíte ji nechtěných nečistot.

Vývar uchovávejte ve sklenicích

Jakmile budete mít vývar přecezený, začněte s jeho dávkováním do čistých sklenic. Již při nalévání vývaru do sklenic si všimnete tuku, který vyplouvá nahoru. Pakliže nic nezpozorujete, nemáte dobře připravený vývar. Naplněné sklenice zavíčkujte a zchlaďte. Tuk vám nahoře ihned ztvrdne a konzervuje vývar ve sklenici. Takhle to dělávaly už naše babičky. Dávejte si velký pozor, abyste tuk nepropíchli, jinak byste museli polévku do několika dní spotřebovat.

Jak připravujete kuřecí vývar vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
76 lidí právě čte
Autor článku

Michaela Hajdová

Zobrazit další články