Tajemství silného vývaru: Šéfkuchaři zvýrazňují chuť kořením, cibulí i sójovou omáčkou
Kvalitní vývar je základní součástí spousty polévek a omáček. Často se ale stane, že namísto silné aromatické chuti připravíte kalnou, mdlou tekutinu bez barvy a vůně.
Připravit silný a chutný vývar není tak jednoduché, jak by se na první pohled mohlo zdát. Přestože použijete správný kus kvalitního masa a dostatek zeleniny, stane se, že je vývar slabý, na hladině se nelesknou mastná oka, je bez chuti anebo může být i kalný. Stačí ale, když se spolehnete na několik vychytávek, které používají nejlepší šéfkuchaři, a po polévce se bude rodina jen olizovat.
Vsaďte na různé druhy koření
Než se do vaření vývaru pustíte, utvrďte se, že máte všechny potřebné ingredience. Tajemství dobrého vývaru totiž nespočívá pouze v dostatečně dlouhém vaření kvalitního masa, ale také v aromatické zelenině a koření. Ke správnému dochucení potřebujete tradiční duo sůl a pepř, ale také další bylinky, které dodají polévce skvělou chuť.
K dokonalosti vývar vyladí, když přidáte čerstvý libeček nebo petrželku – nejen na ozdobu. Snítku dejte už do vody, ve které se vaří maso. Z koření vyjma soli a pepře použijte také bobkový list a nové koření. Nejenže mají velký vliv na výslednou chuť vývaru, ale také podporují trávení. Na každé tři litry vývaru byste měli použít několik kuliček koření a dva až tři bobkové listy.
Nebojte se cibule ani hub
Každá hospodyňka ví, že mrkev, celer a petržel jsou při přípravě vývaru samozřejmostí. Ne zcela obvyklou přísadou vývaru je cibule a česnek. Několik stroužků dodá polévce ten správný říz. Díky osmažené cibuli bude vývar pikantnější, dostane lepší barvu, a navíc se eliminuje případný zákal. Je-li vývar slabý i navzdory správné přípravě, můžete ho v krajním případě zachránit přidáním masové kostky.
Pokud jste se rozhodli pro přípravu veganské verze, tedy pro zeleninový vývar, postup je podobný. Pravděpodobnost, že takový vývar bude mdlý, je ale mnohem vyšší. Vyhnete se tomu, když do polévky přidáte 2 až 3 lžíce sójové omáčky. Tuk je nositelem chuti, takže do vývaru dejte také stejné množství řepkového oleje. Ani do tradičního zeleninového vývaru se nebojte přidat houby, které mají aromatickou chuť a delikátnost podobnou masu.