Máslo v českých obchodech je jedna velká lež. S tím klasickým nemá skoro nic společného. Hanba prodejcům

Pokud máte rádi máslo, pak si při jeho výběru dejte velký pozor. Na českém trhu se totiž objevují kusy, které nejsou úplně tak čerstvé, jak by se mohlo zdát.

i Zdroj fotografie: Česká televize
                   

Mnoho českých obchodů vykupuje od zahraničních prodejců másla v momentě, kdy se jich tito prodejci musí kvůli nedostatečné čerstvosti zbavit. Je proto možné, že jste takový kus do svého košíku vložili již i vy, a to s přesvědčením, že si vlastně kupujete nový produkt. Většina firem však dle serveru Novinky kompenzuje tuto skutečnost lákavou cenou, přičemž skutečný původ produktu raději neoznamují. Zákazníci na to často navíc ani nepomyslí. 

České máslo jako jeden velký podvod 

Máslo má doma pravděpodobně každý. V posledních letech však tento produkt neustále zdražuje a čeští obchodníci se snaží za každou cenu zajistit, aby byl pro občany stále levný. To ovšem dělají na úkor kvality produktu, který často odkupují ze zahraničí, kde jeho lhůta čerstvosti již vypršela – to ovšem neznamená, že není vhodné ke konzumaci a firmy jej nemohou prodávat. Na našem území je ho pak akorát třeba co nejrychleji spotřebovat. 

Právě proto byste si měli dávat dle serveru Blesk pozor zejména na másla z dovozu a se zvýhodněnou cenou. Přestože se může na první pohled zdát, že se jedná o skutečně kvalitní produkt s dostatečně dlouhým datem minimální trvanlivosti, je dost možné, že přes rok leželo v sousedních zemích v mrazáku. Tam totiž může být uskladněno právě maximálně rok či rok a půl, načež jej musí personál vyměnit za novější kusy. 

kousek másla iZdroj fotografie: Pexels
Máslo v Česku je jedna velká lež.

Staré kusy jdou pak na prodej do Čech, tedy pokud je naši obchodníci koupí, což velmi rádi dělají (přeci jen starší máslo má výrazně nižší nákupní cenu). Pro občany to sice znamená výhodnou nabídku, ale také velmi nízkou kvalitu. Po roce skladování másla je totiž pravděpodobné, že určitým způsobem prošlo procesy oxidace a žluknutí, tudíž nikdy nebude tak dobré, jako když bylo vyrobeno. Nižší mohou být i jeho nutriční hodnoty. 

Co si o tomto podvodu myslíte vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
74 lidí právě čte
Autor článku

Lukáš Jírovec

Zobrazit další články