Vánoční kapr a zacházení s ním. Kdo si ho plánuje koupit, ať ho hlavně domu nenosí živého
Řada lidí si tradičního kapra na Vánoce nechce nechat ujít. Zjistěte, jakým způsobem můžete přispět i vy k co nejlepší chuti a kvalitě rybího masa na vašem talíře.
Obsah
Na Štědrý den se v mnoha domácnostech servíruje smažené rybí maso společně s bramborovým salátem. Abyste si však tuto tradiční pochoutku mohli opravdu vychutnat, neměli byste podceňovat výběr kapra ani jeho správnou přípravu. Ideální je podle informací na webu Novinky nechat jej usmrtit přímo na místě. Usnadní vám to spoustu práce a ušetří starosti.
Pořiďte si kapra dříve
Nemusíte nutně čekat až do vánočního rána, abyste si čerstvého kapra pořídili. Velmi snadno jej lze totiž zamrazit a opět rozmrazit, aniž by se to negativně projevilo na jeho chuti, stačí se držet našich rad z adbz. Pro nejlepší chuť a kvalitu však musíte vybrat toho pravého. Z toho důvodu je lepší dát přednost ověřeným prodejcům nebo si zajet přímo na sádky, kde kapři žijí v poměrně dobrých podmínkách.
Nechte špinavou práci na odbornících
Nejlepší a nejhumánnější způsob, jak kapra usmrtit, je provést to ihned na místě po jeho výlovu, jak doporučují i informace na internetovém portálu Aktuálně. Ušetříte tím zvíře spousty trápení a celý proces tak bude mít rychle za sebou. I když si za jeho vyčištění a zpracování nejspíš připlatíte, vyplatí se to nechat na zkušených profesionálech, kteří přesně vědí, jak správně kapra připravit. Pokud si ale tuto práci chcete udělat sami, pak postupujte podle pravidel uvedených na adbz, abyste celý proces provedli správně.
Nepřenášejte živého kapra domů
Většina prodejců dává živého kapra do igelitové tašky bez vody. Ta je pro ryby obzvlášť nebezpečná, protože se jim její povrch lepí na skřele a znemožňuje dýchat. S největší pravděpodobností se tak kapr udusí dříve, než vůbec dorazíte domů. I kdybyste s ním měli jít jen přes ulici, je lepší nechat jej bezprostředně po výlovu usmrtit a neprodlužovat jeho trápení. Stejně postupuje i Kamil S. z Hranic: „Kapra vždy kupujeme s předstihem a na místě jej necháme zabít i vyčistit. Je to mnohem jednodušší a humánnější.“
Nenechávejte kapra ve vaně
Domácí podmínky nejsou pro kapra příliš prospěšné. Ve vaně má jen velmi omezené množství prostoru, potravy i vzduchu. Navíc mu chlorovaná voda může více uškodit. Všechny tyto negativní vlivy se promítnou i na jeho chuti a kvalitě masa. Pokud si chcete na Vánoce opravdu pochutnat, výběr a usmrcení kapra nepodceňujte. Nebo jako my vyzkoušejte vegetariánskou alternativu, která je navečer navíc mnohem stravitelnější.