Kapra se vyplatí koupit s předstihem. Dá se zmrazit, aniž by to uškodilo jeho chuti

Pokud si nenecháte na Vánoce ujít kapra, klidně ho kupte s předstihem. Můžete ho uchovat v mrazáku bez obav z toho, že ztratí na chuti či kvalitě.

i Zdroj fotografie: Pohled 111/ Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0
                   

Vánoční svátky jsou za rohem a s nimi i tradice spojené s bojem o kapra na štědrovečerní stůl. Cena kapra stoupá, a není nic horšího, než stát ve frontě na poslední chvíli, v zimě před obchodím domem, zatímco ostatní zákazníci si dlouhou dobu pečlivě vybírají tu nejlepší rybu. Máme pro vás jednoduché řešení – kupte si kapra dopředu a uchovejte ho v mrazáku, aby na vánočním stole zazářil v plné kráse.

Zmražený kapr je dobrý kapr

Kapři jsou symbolem tradičního vánočního menu a mnoho rodin si nedokáže představit štědrovečerní večeři bez této ryby. Cena kapra se snad každým rokem zvyšuje a v den D je někdy těžké sehnat kvalitního jedince za rozumnou cenu. Díky tomuto návodu se vyhnete zbytečným frontám a zajistíte si, že na svém vánočním stole budete mít rybu, na kterou se budete těšit. Dejte ale pozor, abyste si nakonec pokrm nezkazili některou z běžných chyb při přípravě ryb, o nichž jsme informovali na Adbz.

Rybí zápach vás při její přípravě nemusí trápit, když víte, jak na to: Triky, které ho eliminují na minimum, aniž by zkazily chuť

Pokud máte v plánu kapra zmrazit, máme pro vás několik tipů, jak na to. Zapomeňte na obavy z kvality, zmražený kapr může být stejně dobrý jako čerstvý, pokud postupujete správně, upozorňuje portál TheMeatEater. Začněte tím, že si vyberete kvalitního kapra od důvěryhodného prodejce, buďte tradiční a navštivte trhy, rybí farmy nebo ověřené obchody. Dobře zvolený obchod hraje významnou roli v kvalitě suroviny a následně i chuti.

Než však kapra uložíte do mrazáku, je důležité provést několik kroků, které zajistí, že ryba si zachová svou chuť a kvalitu. Nejprve vyčistěte kapra od vnitřností a šupin, omyjte ho ve studené vodě a důkladně osušte papírovou utěrkou. Pokud plánujete jíst kapra po částech, naporcujte jej podle potřeby. V mrazáku bude takto připravený kapr držet kvalitu až tři měsíce. Pokud se rozhodnete rybu zmrazit vcelku, také rozhodně odstraňte vnitřnosti a žábry. Můžete rybu např. vyplnit nějakou nádivkou a podávat plněného kapra vcelku.

iZdroj fotografie: Unsplash

Web TakeMeFishing uvádí jako nejlepší postup zmrazení kapra vložení ryby do mrazicího sáčku se zipem, ze kterého je však nutné dostat co nejvíce vzduchu. Právě kontakt se vzduchem může způsobit ztrátu chuti u zmrazených ryb. Pro ty, kteří ryby skladují často, může být vhodným řešením nákup vakuovačky. Vakuové sáčky fungují skvěle, protože se odstraní veškerý vzduch z balení, čímž se minimalizuje ztráta chuti ryby.

Jak správně rozmrazit kapra před přípravou

Když se blíží Vánoce a je čas připravit kapra, nezapomeňte na správný postup rozmrazování. Vezměte rybu z mrazáku a nechte rozmrazit ideálně v chladničce. Pro urychlení procesu rozmrazování můžete rybu vložit do misky a přidat studenou vodu, tu pak pravidelně vyměňovat. Tím se zajistí rychlejší a bezpečné rozmrazení. Pamatujte však, že rozmražený kapr by měl být sněden do 24 hodin, aby se zachovala jeho chuť. Můžete navíc vyzkoušet některý z tipů na přípravu kapra, které jsme na Adbz popisovali.

Kdy kupujete kapra na Vánoce?

Diskuze Vstoupit do diskuze
116 lidí právě čte
Autor článku

Michal Lanc

Zobrazit další články