Přístavba rozšířila dům o 3 ložnice, 1 koupelnu a další 2 místnosti. Cílem bylo vytvořit bydlení pro velkou skupinu lidí

Při rekonstrukci starého domu poblíž Paříže se architekti rozhodli ho mimo jiné začlenit lépe do prostoru. Výsledkem je nevšední tvar písmene V.

dům v i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Tectône, fotograf Pierre L’Excellent
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Tectône, fotograf Pierre L’Excellent
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Tectône, fotograf Pierre L’Excellent
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Tectône, fotograf Pierre L’Excellent
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Tectône, fotograf Pierre L’Excellent
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Tectône, fotograf Pierre L’Excellent
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Tectône, fotograf Pierre L’Excellent
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Tectône, fotograf Pierre L’Excellent
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Tectône, fotograf Pierre L’Excellent
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Tectône, fotograf Pierre L’Excellent
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Tectône, fotograf Pierre L’Excellent
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Tectône, fotograf Pierre L’Excellent
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Tectône, fotograf Pierre L’Excellent
Dalších 9 fotografií
Dalších 9 fotografií
                   

S dvoupatrovým domem se suterénem nedaleko Paříže měli jeho majitelé vskutku velkolepé plány. Rozhodli se totiž již nevyhovující dům zrekonstruovat tak, aby mohl poskytnout útočiště větší rodině nebo skupině osob. Architekti ze studia Tectône toto zadání nejen splnili do puntíku, ale domu navíc vtiskli naprosto jedinečnou podobu.

Proměny došel nejen interiér, ale i exteriér

Projekt „véčkového“ domu byl realizován v malém francouzském městě Malakoff, které bezprostředně sousedí s pařížskou metropolí. Základním požadavkem ze strany majitelů při rekonstrukci starého domu bylo, aby odpovídal standardním potřebám početné rodiny nebo větší skupiny osob. Architekti tak prostor v tomto dvoupatrovém domě se suterénem přeskupili tak, aby vzniklo plnohodnotné zázemí se třemi ložnicemi, dvěma koupelnami a také terasou.

dům v z boku iZdroj fotografie: Tiskové materiály Tectône, fotograf Pierre L’Excellent

Do hledáčku architektů se během plánování projektu dostal ale také celkový vzhled domu. Ten kopíroval styly ostatních v ulici, udržoval linii ostrých úhlů a hran. To se ale architektům v případě tohoto domu, který svou nejmenší částí sousedí s městskou ulicí, ale bokem míří do soukromé ulice u dalšího domu, nelíbilo. Ostré zlomy tak nahradili zkosenými stěnami, které vzhled jednak zjemnily, jednak ho lépe včlenily do okolí.

Dům pro velkou rodinu

Nově vytvořené části domu mají ocelovou konstrukci, která je nezávislá na vedlejší budově. Fasáda je pokryta slušivým obkladem kombinujícím v sobě cement a dřevo. Temné rámy oken, které rovněž prošly zateplením, jsou z hliníku. Design domu je jednolitý a velmi moderní, drží se tmavých odstínů. Z tohoto stylu nevybočuje ani střecha, která je pokryta taškami.

Terasový dům zadní terasa

Dům z 19. století chtěli rozšířit bez většího zásahu. Architekti úkol splnili, aniž by narušili původní atmosféru

Interiér domu oproti jeho exteriéru je spíše světlý. Vzdušnost prostoru dodává jednoduchá kombinace bílých zdí a jasného dřeva. Jen některé detaily jsou vyvedené v černé. Dům disponuje suterénem, ve kterém se skrývá koupelna a jedna velká místnost, užívaná jako herna. Přízemí zabírá prostorná kuchyň sousedící se schody a obývací pokoj. První patro nabízí dva dětské pokoje se samostatnou koupelnou a ve druhém patře je potom ložnice a toaleta. Odtud lze také vystoupit na menší terasu, která nabízí nádherné výhledy do okolí.

Architekti:Tectône 
Realizace:2019
Rozloha:113 m²
Lokalita:Malakoff, Francie

Galerie

Dalších 9 fotografií
Dalších 9 fotografií

Napadá vás, které další písmeno by mohlo takto skvěle fungovat?

Zdroj: Tectône
Diskuze Vstoupit do diskuze
105 lidí právě čte
Autor článku

Denisa Hálová

Zobrazit další články