„Zelená sůl“ už přinesla revoluci do mnoha kuchyní: Univerzální koření s jarní cibulkou

Neutrácejte za drahé ochucené soli z obchodu a vyrobte si svoji vlastní. Potřebujete jen kvalitní mořskou sůl a pak už záleží jen na vaší chuti. Oblíbená je především tzv. zelená sůl.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Pokud už vás nudí obyčejná jídla a toužíte své kulinářské schopnosti a připravené pokrmy nějak ozvláštnit, určitě si vyzkoušejte doma vyrobit ochucenou sůl. Recept spočívá ve smíchání jen dvou základních surovin, a to mořské soli a libovolného koření, které vaši sůl dochutí. Výsledek pak opravdu stojí za to.  

Nemusíte kupovat drahé ochucené soli v obchodě 

Chutný výsledek závisí na výběru kvalitní mořské soli. Čím kvalitnější mořská sůl bude, tím kvalitnější a chutnější bude konečný výsledek. I přes nákup kvalitních a dražších surovin však nakonec ušetříte. Nákup ochucené soli v obchodě by vás totiž vyšel stejně mnohem dráž než domácí výroba z libovolných kvalitních surovin.  

Na popularitě u nás i ve světě získává tzv. zelená sůl, která se připravuje smícháním soli a jarní cibulky. Je to skvělý doplněk do salátů, teplých jídel a také polévek. Její příprava je překvapivě jednoduchá, spočívá jen ve smíchání soli s cibulkou. K tomuto účelu se nejlépe hodí mixér, do kterého vložíte zhruba 100 g jarní cibulky a 5 stroužků česneku a smícháte je se zhruba 200 g soli. Ingredience v mixéru pomelte až na práškovou konzistenci bez hrudek a větších kusů.  

Možností, jak sůl ochutit, je spoustu 

Pokud vám zrovna nevyhovuje chuť jarní cibulky a česneku, můžete vyzkoušet některou z jiných osvědčených kombinací. Vynikající je také tzv. chilli sůl, kdy se sůl smíchá s pomletými sušenými chilli papričkami. Pokud holdujete těmto neobvyklým chutím, můžete zkusit sůl smíchat také se sušenou levandulí nebo drcenou citronovou kůrou. Taková sůl se skvěle hodí do omáček nebo na grilované maso.  

sůl s kari iZdroj fotografie: Pexels
Mořská sůl ochucená kari

Dáváte-li přednost spíše tradičním receptům, můžete sůl smíchat se sušenými houbami, či dokonce s tymiánem a pepřem. Získáte tak kořenicí směs, kterou ochutíte maso jedním tahem, a v kuchyni tak ušetříte čas i místo. Kořenicí směsi pak skladujte nejlépe v uzavíratelných skleněných nádobách bez přístupu vzduchu. Jen tak nepřijdou o svoji nenapodobitelnou chuť i vůni. Správně uskladněná sůl vám může vydržet i několik dlouhých měsíců.  

Jak často používáte ochucenou sůl vy?

Zdroj: UkrMedia
Diskuze Vstoupit do diskuze
121 lidí právě čte
Autor článku

Marie Möglichova

Zobrazit další články