Skryté funkce obyčejné škrabky na zeleninu, o kterých rozhodně nevíte

Škrabku na zeleninu můžete použít nejen na strouhání slupky, ale i na krájení a strouhání samotné zeleniny. Podívejte se na to, jak si usnadnit práci.

i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Tuto pomůcku v kuchyni používá správně jen asi 20 procent kuchařů. Ti vědí, co vše se s touto šikovnou věcičkou dá dělat. Ostatní ji používají pouze na škrábání, a někteří ani dokonce na to ne. Zeleninu okrajují kuchyňským nožem a tím přichází o cenou dužinu. Podívejte se na to, co vše lze se škrabkou v kuchyni vymyslet a připojte se k těm osvíceným. 

Zázrak jménem škrabka 

Uvidíte sami, že si velice rychle zvyknete na další možnosti použití škrabky. Až si přečtete, co vše umí, už to nebudete chtít dělat jinak.  

iZdroj fotografie: Pixabay
  • Kráječ zelí – Pomocí tohoto sofistikovaného nástroje můžete nakrájet zelí. A to na malé proužky. Jde to rychleji než nožem, a dokonce to vypadá i lépe. Zkuste to. Až budete chtít nakládat, budete vědět, jak to urychlit. 
  • Cibule – I na tuto zeleninu ji můžete použít. Nakrájí ji na tenké plátky, které jsou ideální na ozdobu chlebíčku, jídla anebo jako ingredience do salátu. Lidé si ji také smaží nebo pečou jako posypku na maso. I díky škrabce bude nejen rychleji nakrájená, ale tím že je tenká, bude i rychle udělaná. 
  • Sušené plátky – Máte rádi na zobání nebo zdravou svačinku pro děti tenké plátky zeleniny a ovoce? Pak si je nakrájejte škrabkou a nechte usušit na plechu nebo roštu. Získáte tak cenné vitamíny. 
  • Chipsy – Pomocí škrabky velice jednoduše připravíte domácí chipsy. Ty pak na másle stačí usmažit nebo upéct. A máte pokrm bez konzervantů a dochucovadel.  
  • Ozdoba – Rádi pečete dorty nebo moučníky k odpolední kávě? Pak zbystřete. Díky tenkým průřezům můžete z ovocných plátků zakroutit růži. Vypadá velice efektně. 
  • Chuťovky – Se zeleninou to jde také. Tenké podlouhlé plátky cukety, lilku, okurky nebo mrkve naplňte, pomažte pomazánkou a stočte. Máte výbornou chuťovku na party. 
iZdroj fotografie: Pixabay
  • Citrusy – Chcete di udělat domácí limonádu? Pak potřebujete kůru z ovoce, která vše ochutí. Pomocí škrabky kůru nastrouhejte. 
  • Dortík – Další formou ozdoby, kromě již zmíněných růží, může být i pilina čokolády. 
  • Pasta ala Italiana – Jste vášnivý milovníci těstovin, pasty? Pak víte, že je vhodné je dotvořit pomocí pěkných hoblin dobrého sýra. Oblíbený je parmezán nebo Gran Moravia. Ty jídlo dochutí. Zapomeňte na struhadlo a nůž. 
  • Jako profesionál – Jistě i vy jste již někdy viděli či dokonce dostali obložený talíř s uzeninami. Pak jste možná žasli nad tím, jak tenké plátky šunky, klobás a sýru na něm jsou. Za vše může škrabka.
Zdroj: GoodHouseKeeping
Diskuze Vstoupit do diskuze
147 lidí právě čte
Zobrazit další články