Bývalá zaměstnankyně řeznictví prozradila, jak během 5 sekund poznat staré uzeniny: Mají kluzký povlak a kyselý zápach

Před konzumací masa a uzenin vždy pečlivě zkontrolujte jejich barvu, vzhled i zápach. Pokud se vám něco nezdá, konzumaci raději neriskujte.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Maso je obvyklou součástí jídelníčku mnoha lidí a většina domácností za jeho nákup utratí nemalé peníze. O to větší zklamání je, když se maso nebo uzeniny musí vyhodit, protože se v lednici zkazily. Bývalá prodavačka masné výroby Jitka B., která léta pracovala v jedné pražské prodejně, nám do redakce zaslala e-mail poté, co její manžel chtěl dát do trouby kus masa, které očividně nevypadalo v pořádku.

Závadné maso rozhodně nekonzumujte

Paní Jitka problém komentuje: „Manžel chtěl to oslizlé maso upéct. Naštěstí jsem mu to rozmluvila. U masa, které vypadá nebo zavání podezřele, téměř s jistotou započal již kazící proces a jeho konzumace je proto naprosto nevhodná.“ Raději tedy neriskujte a myslete na své zdraví. V případě konzumace zkaženého maso totiž hrozí opravdu nepříjemné zdravotní potíže, na což upozornil například web BezpečnostPotravin.cz.

Podle webu iDNES.cz zkažené maso poznáte na první pohled. Nevábně zavání a jeho povrch je slizký, může být dokonce našedlý či nazelenalý. Takovému masu se vždy raději obloukem vyhněte. I když jste si jistí, že maso, nebo uzenina je podle data spotřeby čerstvé, mohlo se během skladování stát cokoliv. Pokud máte sebemenší pochyby o stavu produktu, raději ho nejezte.

Kontrola stavu masa či uzeniny

Občas se stává, že vlivem nepozornosti prodavaček si můžete zkažené maso nebo uzeninu donést domů už z obchodu. Některé šetrnější nakupující si koupenou uzeninu a maso zkontrolují dokonce ihned po zakoupení a v případě jakékoliv nesrovnalosti ji pak bez milosti reklamují a požadují navrácení peněz. Čemuž se nelze divit, jelikož málokdo má tolik peněz, aby mu koupě zkažené uzeniny alespoň nezkazila den.

Klobása na pánvi iZdroj fotografie: Pexels

Pokud si stále nejste jistí stavem masa, které kupujete, můžete se podívat také na video z YouTube kanálu Je to maso, v němž vám prof. Ing. Pipek, CSc. problematiku ještě lépe osvětlí. A to především, že různé odstíny zelené či nažloutlé barvy jsou varovným signálem, ovšem u vakuovaného masa dochází přirozeně k hnědnutí, tedy se jej nemusíte bát.

Nakupujte jen tolik, kolik sami spotřebujete

Několik věcí však můžete ovlivnit i vy sami. V první řadě nakupujte jen tolik uzenin a masa, kolik opravdu sníte nebo se vám vejde do mrazáku. „Vždy si pečlivě hlídejte, kdy jste které maso a uzeninu kupovali, abyste je stihli včas sníst a nemuseli je pak zbytečně vyhazovat,“ uzavírá svůj e-mail paní Jitka. Důležitý je také způsob skladování masa. Veškeré zakoupené produkty by neměly být příliš dlouho vystavené vzduchu. Kyslík totiž urychluje proces kažení. K uskladnění masa jsou proto nejvhodnější vakuové sáčky, na rozdíl od těch papírových nebo igelitových.

Dbejte také na správný výběr uzenin. Suché salámy vydrží déle než šunky a jiné měkké salámy. Vždy však platí, že pokud se vám na mase či uzenině cokoliv nezdá, raději s jejich konzumací neriskujte. Na našem webu adbz.cz už jsme o znehodnoceném mase psali, problematika je však stále aktuální.

Jak často kupujete domů maso?

Diskuze Vstoupit do diskuze
86 lidí právě čte
Autor článku

Marie Möglichova

Zobrazit další články