Pokud maso změní barvu, znamená to, že je zkažené? Neplýtvejte zbytečně – jak to poznat u všech typů
U masa je třeba vždy dbát na jeho čerstvost, jinak byste si mohli způsobit zdravotní obtíže. Nemusíte ale kontrolovat pouze jeho barvu.
![mrazene maso doma](https://adbz.cz/wp-content/uploads/2022/08/mrazene-maso-doma-768x433.jpg)
Obsah
Zapomněli jste už někdy v lednici kuřecí nebo vepřové maso? V tom případě asi znáte to rozhodování, jestli je potřeba ho vyhodit, či je ještě možné maso použít. Dobrou zprávou pro vás může být, že i když dojde ke změně barvy, můžete maso ještě zkonzumovat. Jen už pravděpodobně nebude chuťově tak dobré. Samozřejmě však musíte myslet na to, jak dlouho maso v lednici bylo.
Červené maso
Pokud jde o červené maso, je normální, že jeho čerstvost posuzujete podle zbarvení. Dobré maso má totiž jasně červenou barvu, která je výsledkem proteinu v něm. Tento protein se nazývá myoglobin, při kontaktu s kyslíkem se mění na oxymyoglobin, a tak vytváří sytě červenou barvu. Ale ne všechno červené maso má stejné zbarvení. Je to totiž ovlivněno různými faktory, jako je například stáří nebo pohlaví.
![hovezi maso na taliri](https://adbz.cz/wp-content/uploads/2022/08/hovezi-maso-na-taliri.jpg)
Čím déle bude maso na vzduchu, tím více se bude měnit jeho barva a pravděpodobně ztmavne. Určitě jste si všimli toho, že třeba maso na hamburgery začalo po chvíli šedivět, ale uvnitř bylo stále krásně růžové či červené. Tyto změny mohou nastat i při zmrazování syrového masa, které může buď vyblednout, nebo ztmavnout.
Drůbež
Zde je to vlastně stejné jako u červeného masa – barva je ovlivněna různými faktory. I v tomto případě může zmrazení způsobit změnu zabarvení. Jakmile se však toto maso zkazí, bude to poznat na jeho chuti, struktuře a především zápachu. Bakterie také způsobí slizkost masa a v takovém stavu by se rozhodně nemělo konzumovat. Samotná barva ale určitě neznamená, že by maso už bylo zkažené.