Kreativně využili topografii malebného pozemku: I přes omezující předpisy vytvořili budovu se zajímavou strukturou

The Lesser Eaves Cottage je dům inspirovaný tradiční polskou dřevěnou architekturou. Tyto domy jsou charakteristické stavbou střechy, a hlavně umístěním okapů.

Dům s pěti úrovněmi i Zdroj fotografie: Tiskové materiály BXBstudio Boguslaw Barnas, fotograf Sławomir Ślusarczyk
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály BXBstudio Boguslaw Barnas, fotograf Sławomir Ślusarczyk
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály BXBstudio Boguslaw Barnas, fotograf Sławomir Ślusarczyk
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály BXBstudio Boguslaw Barnas, fotograf Sławomir Ślusarczyk
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály BXBstudio Boguslaw Barnas, fotograf Sławomir Ślusarczyk
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály BXBstudio Boguslaw Barnas, fotograf Sławomir Ślusarczyk
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály BXBstudio Boguslaw Barnas, fotograf Sławomir Ślusarczyk
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály BXBstudio Boguslaw Barnas, fotograf Sławomir Ślusarczyk
Další 4 fotografie
Další 4 fotografie
                   

Domy umístěné na tržním náměstí v Lanckoroně jsou velmi zajímavou ukázkou takového architektonického řešení. Během navrhování tohoto domu sledovala architektonická kancelář BXBstudio Bohuslaw Barnas regulace tohoto regionu a také developerské plány. Ty dovolovaly jen jednopodlažní stavbu se štítovou půdou. Navzdory omezujícím regulacím se architektům podařilo pro tuto budovu vytvořit opravdu zajímavou strukturu. Využili topografii scénické parcely a dohromady stavbu rozdělili na pět úrovní.

Jak vzniklo ve svahu hned několik úrovní

A to zcela legálně. Přízemí se vstupem a vstup do garáže po straně jsou spojeny s existující úrovní pozemku. Poté se prostor postupně zvětšuje, jak se člověk dostává do obytné části, tedy kuchyně a jídelny. Komukoli uvnitř se tak otevírají vysoké interiéry, nemluvě o fantastickém výhledu. Ještě dál a níže, až na úrovni pozemku, se nachází obývací pokoj. Uprostřed obytné části s krbem prostor klesá pomocí několika schodů a skrze velké prosklené panely se propojuje s terasou.

iZdroj fotografie: Tiskové materiály BXBstudio Boguslaw Barnas, fotograf Sławomir Ślusarczyk

Interiérová část tohoto sníženého prostoru vytváří možnost pro posezení v rodinném kruhu nebo s hosty. Exteriérová část se pak vyznačuje moderním arkádovým schodištěm s důrazem na stylovou dynamičnost. To harmonicky propojuje přízemní podlahu z masivu a přečnívající štítovou půdu. Přízemí je obecně velmi modernistické a kompletně osvětleno z jižní strany. Bylo doladěno přirozeně stárnoucím dřevem získávajícím patinu.

Ochrana před živly

Přesně tento postup je vidět i v historických domech stejného typu. Kontrastující a expresivní forma půdy byla pak dokončena s využitím zcela moderních materiálů. Ty dokončují a definují precizní architektonické detaily. Minimalistická plnost půdy je zdůrazněna puristickým trojúhelníkem a spolu se střešním plechem vytváří výraznou pasáž chránící celý dům před prudkým sluncem i deštěm. Z jihu hostí půda interiér scénické ložnice otevřené do krajiny.

Dům ve stráni s výhledem na jezero. Oáza klidu s jedinečným proskleným interiérem nabízí ty nejkrásnější západy slunce

Ze severu je tu dvouúrovňová studovna s mezaninem na nejvyšší, páté úrovni domu. Jednotlivé vrstvy dělají z domu unikátní prostor. Celek je tak designovým obydlím, současně je však velmi odolný a naprosto nadčasový. Je totiž velmi pevně ukotven v dlouhé tradici. A právě tyto vlastnosti z něj dělají něco víc než jenom další moderně postavený a zařízený dům.

Architekti:BXBstudio Boguslaw Barnas
Plocha:362 m²
Realizace:2020
Země:Polsko

Galerie

Další 4 fotografie
Další 4 fotografie

Jaká moderní stavba se vám opravdu líbí?

Diskuze Vstoupit do diskuze
139 lidí právě čte
Zobrazit další články