Za málo peněz hodně muziky: Aby byly splněny požadavky klienta, musel být dům stavěn vertikálně

Majitelé si najali kancelář k navržení nového domova na svém nově pořízeném pozemku. Parcela leží v zahrádkářské čtvrti, která se vyznačuje rodinnými domky.

overcode přímý pohled i Zdroj fotografie: S vědomím David Foessel
i Zdroj fotografie: S vědomím David Foessel
i Zdroj fotografie: S vědomím David Foessel
i Zdroj fotografie: S vědomím David Foessel
i Zdroj fotografie: S vědomím David Foessel
i Zdroj fotografie: S vědomím David Foessel
i Zdroj fotografie: S vědomím David Foessel
i Zdroj fotografie: S vědomím David Foessel
i Zdroj fotografie: S vědomím David Foessel
i Zdroj fotografie: S vědomím David Foessel
i Zdroj fotografie: S vědomím David Foessel
i Zdroj fotografie: S vědomím David Foessel
i Zdroj fotografie: S vědomím David Foessel
i Zdroj fotografie: S vědomím David Foessel
i Zdroj fotografie: S vědomím David Foessel
i Zdroj fotografie: S vědomím David Foessel
i Zdroj fotografie: S vědomím David Foessel
i Zdroj fotografie: S vědomím David Foessel
i Zdroj fotografie: S vědomím David Foessel
i Zdroj fotografie: S vědomím David Foessel
i Zdroj fotografie: S vědomím David Foessel
i Zdroj fotografie: S vědomím David Foessel
Dalších 18 fotografií
Dalších 18 fotografií
                   

Konkrétně stojí na kopci ve města Villejuif na předměstí Paříže. Pozemek je orientován na jih a přímo přístupný z hlavní silnice. Rodina si přála dům se třemi ložnicemi, studovnou, obývacím pokojem spolu s jídelnou a také zahradu. Ta má využít dostatečnou plochu cca 80 metrů čtverečních. V zóně platí regulace dovolující maximálně 40 % stavebních zásahů do terénu, typologie domu pak ještě vyžadovala zkosenou střechu. Co dalšího bylo třeba?

Stažení domu ze silnice

Aby byly splněny všechny požadavky klienta, byla vzhledem k (malé) velikosti pozemku potřeba vertikální konstrukce domu. A není třeba dodávat, že rozpočet také nebyl zrovna závratný. První operací tak bylo vrátitvýhonek“ domu z hlavní ulice zpět na pozemek. Tím vznikly dva druhy exteriéru, jež obklopují přízemí. Ta část, která jde k ulici, je tak velká, že zahrada může fungovat jako vyrovnávací zóna oddělující od domu ruch na ulici.

Navíc díky rozdílům ve výšce chodníků jde o velmi efektivní oddělení veřejného a soukromého prostoru. Na druhé straně severní zahrada funguje zase jako určité rozšíření obytného prostoru s naprosto jinou atmosférou. Jde o místo k setkávání a také ochranu před přímým sluncem během horkých letních dní. Je to tedy velmi intimní a soukromé rozšíření domácího prostoru. Druhým krokem byl návrh strategie pro velmi malý povrch.

Práce s výškou

Současně však bylo potřeba dosáhnout jeho vysoké efektivity. Šlo tak o vyjednávání mezi hmotou terénu, výhledy a úrovněmi. Spirální organizace domu následně interaguje s omezeními topografie místa. Vychází z toho rozdělené úrovně, kde jsou všechny místnosti orientovány na jih. Kuchyně je ve vztahu k obývacímu pokoji částečně potopená, což ještě umocňuje vzájemnou hloubku. Schodiště bylo ponecháno otevřené.

overcode schodiště a místnost iZdroj fotografie: S vědomím David Foessel

Z toho plyne hluboký pocit prostornosti rozléhající se celým domem. Finále projektu je pak výsledkem vnitřní organizace. Co se týká materiálů, konstrukce byla „rozdrobena“ na základní prvky. Vnitřní obal je vyroben z lakovaných ocelových bloků, na povrchu je tepelná izolace z dřevěné vaty. Vnitřní struktura je na druhé straně vyrobena z odhaleného dřeva, což celému domu dodává teplý nádech a útulný pocit.  

Architekti:OVERCODE architecture urbanisme
Claire Garcia Barriet, Alejandro Garcia Marta
Realizace:2021
Lokalita:Francie

Galerie

Dalších 18 fotografií
Dalších 18 fotografií

Jak se vám líbí řešení tohoto domu?

Diskuze Vstoupit do diskuze
70 lidí právě čte
Zobrazit další články