Mohutný černý dům zapuštěný do skály má neobvyklý geometrický tvar i vnitřní uspořádání. Architekti se na něm vyřádili

Dům musel dokonale souznít s přírodou, tak se architekti rozhodli, že bude vypadat jako „balvan“. Neobvykle působící stavba však překvapuje mnohem více.

i Zdroj fotografie: Se souhlasem Tomasz Zakrzewski
i Zdroj fotografie: Se souhlasem Tomasz Zakrzewski
i Zdroj fotografie: Se souhlasem Tomasz Zakrzewski
i Zdroj fotografie: Se souhlasem Tomasz Zakrzewski
i Zdroj fotografie: Se souhlasem Tomasz Zakrzewski
i Zdroj fotografie: Se souhlasem Tomasz Zakrzewski
i Zdroj fotografie: Se souhlasem Tomasz Zakrzewski
i Zdroj fotografie: Se souhlasem Tomasz Zakrzewski
i Zdroj fotografie: Se souhlasem Tomasz Zakrzewski
i Zdroj fotografie: Se souhlasem Tomasz Zakrzewski
i Zdroj fotografie: Se souhlasem Tomasz Zakrzewski
i Zdroj fotografie: Se souhlasem Tomasz Zakrzewski
i Zdroj fotografie: Se souhlasem Tomasz Zakrzewski
i Zdroj fotografie: Se souhlasem Tomasz Zakrzewski
i Zdroj fotografie: Se souhlasem Tomasz Zakrzewski
i Zdroj fotografie: Se souhlasem Tomasz Zakrzewski
i Zdroj fotografie: Se souhlasem Tomasz Zakrzewski
i Zdroj fotografie: Se souhlasem Tomasz Zakrzewski
i Zdroj fotografie: Se souhlasem Tomasz Zakrzewski
i Zdroj fotografie: Se souhlasem Tomasz Zakrzewski
i Zdroj fotografie: Se souhlasem Tomasz Zakrzewski
i Zdroj fotografie: Se souhlasem Tomasz Zakrzewski
Dalších 18 fotografií
Dalších 18 fotografií
                   

Kreativita architektů nezná mezí. Potvrzuje to i dům, který se naprosto vymyká všem standardům. Vždyť také hlavní myšlenkou projektu bylo vytvořit něco jiného a originálního. Dům Black Rock neboli Černá skála vyrostl v polské hornaté oblasti Bielsko-Biała. Zadáním pro architektonické studio MUS Architect bylo, aby stavba zapadala do okolní krajiny.

Konzervativní představy dům nesplňuje

A to se podařilo. Rodinný dům díky svému neobvyklému tvaru s krajinou splývá. Nemá žádné jasné oddělení stěn a střechy. Stavba je obložená černými taškami, které jsou doplněné dřevem. Působí jako přirozená přírodní abstraktní forma. Každopádně je tato stavba v příkrém rozporu se všemi konzervativními představami o rodinných domech.

iZdroj fotografie: Se souhlasem Tomasz Zakrzewski

Záměrem architektů bylo vytvořit dům, který odkazuje na hornatou oblast, v níž stojí. Originalita a abstrakce je nepřehlédnutelná na první pohled. Dům nemá klasické rozvržení ani tvar. Při návrhu konceptu se architekti vymanili ze standardů a chtěli, aby dům vypadal jako nepravidelný balvan zapuštěný do horského svahu.

Vzniklo abstraktní mnohotvárné těleso

Dům Černá skála plynule navazuje na terén. Nemá v podstatě žádný tradiční tvar. Je to abstraktní mnohotvárné těleso, u kterého není zjevné, kde končí stěna a začíná střecha. Z jižní strany domu je zahrada a nádherný výhled na Beskydy. Jižní stěna stavby je vysoká s velkými okny, v patře jsou lodžie a v přízemí směrem na zahradu terasa. Severní fasádu tvoří převážně střecha, stěna domu je tam nízká.

iZdroj fotografie: Se souhlasem Tomasz Zakrzewski

Pozemek, kde stavba vyrostla, se nachází na svahu hory. Na jihu i na východě má zřetelný spád. Sklonu kopce architekti přizpůsobili půdorys domu. Celé první patro leží na povrchu terénu. Vstupní zóna s garáží a doplňkovými místnostmi je na jiné úrovni než obývací pokoj, kuchyně a jídelna. Architekti vytvořili poloviční podlaží. Celá obytná zóna ústí přes terasu přímo na zahradu.

Plášť z černých tašek vypadá syrově

Celková neobvyklá geometrie domu znamenala, že současně bude nutné nepravidelně uspořádat i horní patro budovy. V návrhu architektonické kanceláře je horní patro v různých částech domu v jiné výškové úrovni. Na návrh tím pádem navazuje i vícepodlažní střecha. To vše přispělo k tomu, že dům opravdu zapadá do krajiny.

Architekti dům totiž v podstatě zabudovali do hory, což právě zásadně ovlivnilo jeho strukturu i konečnou dynamickou podobu. Opravdu vypadá jako skála, která ční do krajiny jako rozeklaný balvan černé břidlice. A přesně toho chtěli architekti při stavbě tohoto objektu docílit.

Co říkáte na tvar Černé skály?

Zdroj: ArchDaily

Galerie

Dalších 18 fotografií
Dalších 18 fotografií
Diskuze Vstoupit do diskuze
90 lidí právě čte
Zobrazit další články