Kontrastní architektura tmavého exteriéru a prosvětleného interiéru ve složitém terénu s ohledem na přírodní ráz

Tento dřevěný dům ve štýrském regionu vyniká nejen svým sytě černým exteriérem, ale také svým interiérem plným přirozeného světla a velkorysých obytných prostorů. Architekti kladli důraz na minimalizaci zásahů do přírodního terénu, což umožnilo vytvořit cenově dostupný a ekologický dům, který elegantně splývá s okolní krajinou.

rodinný dům i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Backraum Architektur, fotograf Christoph Panzer
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Backraum Architektur, fotograf Christoph Panzer
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Backraum Architektur, fotograf Christoph Panzer
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Backraum Architektur, fotograf Christoph Panzer
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Backraum Architektur, fotograf Christoph Panzer
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Backraum Architektur, fotograf Christoph Panzer
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Backraum Architektur, fotograf Christoph Panzer
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Backraum Architektur, fotograf Christoph Panzer
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Backraum Architektur, fotograf Christoph Panzer
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Backraum Architektur, fotograf Christoph Panzer
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Backraum Architektur, fotograf Christoph Panzer
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Backraum Architektur, fotograf Christoph Panzer
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Backraum Architektur, fotograf Christoph Panzer
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Backraum Architektur, fotograf Christoph Panzer
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Backraum Architektur, fotograf Christoph Panzer
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Backraum Architektur, fotograf Christoph Panzer
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Backraum Architektur, fotograf Christoph Panzer
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Backraum Architektur, fotograf Christoph Panzer
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Backraum Architektur, fotograf Christoph Panzer
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Backraum Architektur, fotograf Christoph Panzer
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Backraum Architektur, fotograf Christoph Panzer
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Backraum Architektur, fotograf Christoph Panzer
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Backraum Architektur, fotograf Christoph Panzer
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Backraum Architektur, fotograf Christoph Panzer
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Backraum Architektur, fotograf Christoph Panzer
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Backraum Architektur, fotograf Christoph Panzer
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Backraum Architektur, fotograf Christoph Panzer
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Backraum Architektur, fotograf Christoph Panzer
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Backraum Architektur, fotograf Christoph Panzer
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Backraum Architektur, fotograf Christoph Panzer
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Backraum Architektur, fotograf Christoph Panzer
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Backraum Architektur, fotograf Christoph Panzer
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Backraum Architektur, fotograf Christoph Panzer
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Backraum Architektur, fotograf Christoph Panzer
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Backraum Architektur, fotograf Christoph Panzer
Dalších 35 fotografií
Dalších 35 fotografií
                   

Tento velký dřevěný dům pro mladou rodinu byl vybudován na strmém svahu v termální oblasti štýrského regionu. Navzdory sytě černému vnějšku vás překvapí kontrast, který pocítíte při vstupu dovnitř: prostorný, osvětlený, s hojným přírodním světlem ze všech stran. Dům se organicky začlenil do okolní krajiny.

Soulad s terénem

Hlavním cílem architektů studia Backraum Architektur bylo minimalizovat zásahy do přírodního prostředí a využít přirozený terén pozemku. Základy byly redukovány na minimum – s jihozápadní stranou domu podloženou bodovými základy a s pouze malou podzemní částí. To umožňuje domu sloužit jako příklad cenově dostupné a ekologické konstrukce i na náročných terénech. Sám design vnitřního i vnějšího prostoru zdůrazňuje čisté formy a použití dřeva jako hlavního stavebního materiálu. Konstrukce exteriéru byla pečlivě navržena na základě striktního rastru, s fasádními a okenními prvky, které jsou promyšleny do posledního detailu.

dům v terénu iZdroj fotografie: Tiskové materiály Backraum Architektur, fotograf Christoph Panzer

Otevřený prostor

Interiér domu oslovuje svou praktičností a během návrhu byl opakovaně optimalizován tak, aby nabídl velkorysé obytné prostory s vysokými stropy a galerií. Velká okna poskytují působivý výhled na krásné panorama štýrské termální oblasti. Zvláštní pozornost byla věnována vyhřívané pohledové podlaze, připomínající teraco, ale ekonomičtější z hlediska nákladů. Vnitřní stěny, nábytek v kuchyni a koupelně a vestavěné skříně byly vyrobeny z neošetřeného místního smrku, což vytváří dojem jednotného celku.

Dřevo z lokálních zdrojů

Backraum Architektur upřednostňuje dřevo jako stavební materiál, a to i v případě podlahové desky, vnějších stěn z dřevěných trámů a vnitřních stěn z masivního dřeva. Dům je zateplen jehličnatým dřevem. Web ArchDaily uvádí, že volba dřeva má technické, estetické a smyslové výhody, navíc usnadňuje přípravné práce před samotnou stavbou. Díky detailnímu plánování a výrobě v továrně s využitím výpočetní techniky a truhlářských strojů bylo možné reagovat na nedostatek kvalifikovaných pracovníků na místě a omezit dobu výstavby na minimum. Celý dům byl dokončen během pěti měsíců.

interiér a exteriér iZdroj fotografie: Tiskové materiály Backraum Architektur, fotograf Christoph Panzer
Architekti:Backraum Architektur
Plocha:130 m²
Realizace:2022
Lokalita:Bad Waltersdorf, Rakousko

Galerie

Dalších 35 fotografií
Dalších 35 fotografií

Co říkáte na řešení konstrukce domu v terénu?

Diskuze Vstoupit do diskuze
127 lidí právě čte
Zobrazit další články