Sekundový způsob, jak oloupat vejce, aby byla krásně hladká a bílek nezůstal na skořápce. Stačí do hrnce přidat jednu surovinu

Oloupat vajíčka, aby byla krásně hladká a bílek nezůstal na skořápce, půjde snáze pomocí jednoduchého triku. Vyzkoušejte, nebudete litovat.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Máte rádi vařená vajíčka, ale oloupat je, aby nezůstával bílek na skořápce, je pro vás velký úkol. Zní to jednoduše, ale oloupat vajíčko, aby zůstal bílek celý, je opravdu někdy složité. Když použijete tento jednoduchý trik, snadno docílíte toho, že vajíčka budou celá a na chlebíčkách budou vypadat krásně.

Vajíčka se musí správně uvařit

To jak vajíčka uvaříte je velmi důležité. Prvním krokem je vložit vajíčka do studené vody. Měla by být úplně ponořená a voda by měla v hrnci sahat asi 5 cm nad vajíčka. Trik spočívá v přidání tajné přísady. Do hrnce přidáte lžičku jedlé sody, která zvýší pH bílku a to způsobí, že se bude méně lepit na skořápku.

iZdroj fotografie: Unsplash

Dalším krokem je hned po uvaření vylít z hrnce všechnu vodu a ponořit vajíčka do studené až ledové vody. Můžete přidat i pár kostek ledu, aby byla voda co nejstudenější. To způsobí, že se vajíčko smrští a vytvoří se tak prostor mezi skořápkou a bílkem. Nyní už půjde loupání skoro samo.

Jednoduchý trik jak oloupat vejce

Slijte vodu z hrnec a přiklopte pokličkou. Hrncem pořádně zatřeste, skořápky popraskají a ty z vajíčka půjdou snáze oloupat. Oloupat je můžete i klasickým způsobem tak jak je většina lidí zvyklá.

Vyndejte vajíčka z hrnce a osušte je. Poté jen klepněte vajíčkem o tvrdou podložku, můžete ještě válet vajíčkem po podložce, jako když válíte těsto. Skořápka se naruší a když budete loupat vajíčka pod vodou skořápka sklouzne téměř bez vaší pomoci. Jen dejte pozor abyste je nerozmačkali.

iZdroj fotografie: Pixabay

Důležité je i skladování vajíček

Správným skladováním zajistíte, že vajíčka budou chutná a vydrží dlouho. Většina lidí skladuje vajíčka v lednici, tady si ovšem dejte pozor. Skořápka snadno absorbuje pachy z okolí, proto byste je neměli skladovat v blízkosti aromatických jídel, jako jsou například sýry, ryby nebo kořeněná jídla.

Vajíčka mají celkem krátkou životnost, neměli byste je skladovat déle jak 3 týdny. Sice je v každé ledničce místo na skladování vajíček, většinou je na to určená police ve dvířkách. To ale není nejvhodnější místo. Měla by být skladována na nejchladnějším místě.

Zdroj: Eggs

Diskuze Vstoupit do diskuze
109 lidí právě čte
Zobrazit další články