Až budete smažit řízky, vezměte si k ruce pečicí papír. Ušetří vám práci se špinavým nádobím
Smažení už nemusí být pro kuchyň pohromou. Díky chytrému triku si pracné mytí nádobí ušetříte.
Obsah článku
Smažení pokrmů patří mezi velmi oblíbené kuchyňské úpravy. Bohužel po něm zůstávají zbytky oleje, připálené kousky jídla a mastný nepořádek – to vše může z mytí nádobí (i okolních povrchů) udělat noční můru.
Pečicí papír vás zbaví potíží
Pomocí jednoduchého a levného triku si však tuto povinnost můžete značně usnadnit. Stačí jen použít pečicí papír, který je navržen tak, aby zvládl vysokou teplotu a nelepil se. Když ho před smažením položíte na dno pánve, funguje jako bariéra mezi pánví a jídlem. To znamená, že:
- se jídlo nepřichytí k pánvi,
- mastnota zůstane na papíru, nikoli na pánvi.
A pokud není potrhaný nebo připálený, můžete jeden a ten samý list použít i pro další smažení.
Jak používat pečicí papír při smažení
Ustřihněte kus pečicího papíru tak, aby se vešel na dno pánve. Položte ho na její dno, vyhlaďte a nalijte na něj olej. Názorně to ukazuje toto video z kanálu PaperChef. Pak už jen pánev rozehřejte a připravte řízky nebo jiné maso jako obvykle. Jakmile dosmažíte, nechte pánev vychladnout a jednoduše vyjměte pečicí papír i s veškerým tukem a zbytky. Samotnou pánev stačí obvykle jen opláchnout nebo otřít.
Kůže z ryby už se nikdy nepřichytí
Patty Calano, redaktorka magazínu TheKitchn, vyzkoušela tento trik i při přípravě ryb. A byla příjemně překvapená. „Vložte pečicí papír na pánev, nalijte na něj olej a pánev zahřejte. Rybí filet včetně kůže okořeňte a položte kůží dolů na pečicí papír. Smažte, dokud kůže nezhnědne a nebude křupavá. Rybu otočte a pokračujte v úpravě, dokud není hotová.“
Smažit nemusíte jen na oleji
Na závěr pro vás máme jeden šikovný trik, který nám poslala čtenářka Marie T. z Pardubic. Klíčem k úspěchu je prý smažení na směsi másla a oleje, které dodá řízkům jemnou chuť a křupavou kůrčičku. Tady je její recept: „Na pánvi rozehřejte směs másla a oleje v poměru 1:1. Olej zajistí, že se máslo nepřepálí, to samotné pak dodá řízkům neodolatelnou chuť. Obalené kapří řízky smažte na středním plameni, aby se propekly rovnoměrně. Každou stranu smažte zhruba 3–4 minuty, dokud nebudou mít zlatavou kůrku. Dbejte na to, aby nebyl plamen příliš vysoký, jinak by máslo mohlo zhořknout.“
udalosti247.cz
8 h
udalosti247.cz
9 h
udalosti247.cz
9 h
udalosti247.cz
10 h