Potraviny, které v lednici ztratí chuť a všechny svoje vlastnosti. Pokojovou teplotu vyžadují rajčata nebo oleje
Tyto potraviny většina lidí ukládá do lednice, aniž by si svou chybu uvědomovali. Kromě toho, že jim chlad neprospívá, mohou přijít i o všechnu chuť.
Obsah
Přestože lednička umožňuje prodloužit trvanlivost mnoha potravin, některé druhy se do ní absolutně nehodí. Nízká teplota, vysoká vlhkost a bakterie, které se v ní nachází, mohou urychlit jejich hnilobu, zapříčinit vznik plísní nebo zhoršit konzistenci a chuť některých jídel, jak potvrzují i informace na webu MagazínRecepty.
Zapomeňte na pečivo
Každý ví, že nejlepší chleba je ještě teplý a křupavý, což platí i o zbylých druzích pečiva. V lednici naopak dochází k jeho ztuhnutí, na což jsme upozorňovali už dříve na adbz, a dokonce může nasát i nepříjemné pachy. Jakékoliv pečivo a dezerty byste proto měli skladovat na suchém místě a při pokojové teplotě. Jedinou výjimku tvoří dorty a rolády naplněné krémem, jenž by se mohl při pokojové teplotě zkazit.
Med nechte ve skříňce
Nejvíce si vychutnáte tekutý med, který se rozplývá na jazyku a snadno rozpouští v horkém nápoji. Se stářím však postupně krystalizuje a o tyto vlastnosti přichází. V chladném prostředí je pak tento proces ještě mnohonásobně rychlejší. Abyste tomu předešli, uložte jej proto na teplé a tmavé místo, jak jsme doporučovali už v předchozím příspěvku na adbz.
Pozor na rajčata a exotické ovoce
I když si mnoho lidí zvyklo skladovat rajčata v ledničce, ve skutečnosti se zde mnohem rychleji kazí. To stejné platí také pro meloun, mango nebo avokádo. Mnohem delší trvanlivost těchto potravin zajistíte tím, že je necháte uložené v pokojové teplotě. Jakmile je ale rozkrojíte, měli byste je zkonzumovat co nejdříve, jinak se vám mohou zkazit.
Do lednice nepatří ani oleje
Prostředí tohoto spotřebiče podle webu JídloARadost působí velmi nepříznivě také na olivový olej. Ideální teplota pro jeho skladování by se měla pohybovat okolo 20 °C a neměly by na něj svítit přímé sluneční paprsky, na což upozorňuje i naše čtenářka Simona D. z Loun: „Sami jsme si ověřili, že na světle olivový olej ztrácí svou typickou chuť i vůni a stává se téměř nepoužitelný.“