Potraviny, které se nevyplatí dávat do lednice: Olej, med, chléb i bylinky se v ní rychleji kazí

Existuje řada potravin, kterým nízká teplota v lednici neprospívá. Může totiž negativně ovlivnit jejich chuť, vůni, ale třeba i výživovou hodnotu.

i Zdroj fotografie: Cosoleto/ Public domain
                   

Taky jste toho názoru, že když potřebujete něčemu prodloužit životnost, strčíte to do ledničky? Správné skladování potravin v ledničce je klíčem k prodloužení jejich čerstvosti a zachování kvality. Avšak ne všechny produkty jsou do ní vhodné. Přemýšleli jste někdy nad tím, proč by se některé potraviny neměly v chladničce uchovávat? Zdá se, že nízké teploty nejsou pro ně vždy přínosné.

Ovoce, které nepatří do lednice

Nízké teploty v chladničce určitým druhům ovoce neprospívají. Některé z nich byste v ní měli uchovávat pouze krátkodobě, to platí například pro bobule. Exotické ovoce by pak do lednice vůbec přijít nemělo. To je případ avokáda, které sice v lednici udržuje zrání, ale pro optimální vývoj je nejlepší ponechat ho při pokojové teplotě, jak uvádí web KitchenAid. Pravidelná čtenářka Lenka S. z Kroměříže má v tomto také jasno: „Avokádo musíte nechat v pokojové teplotě, dokud nedozraje a nezměkne, pak si z něj udělejte guacamole a nebudete litovat.

Banány jsou také na seznamu potravin, které je lepší ponechat v pokojové teplotě. V chladničce ztrácejí nutriční hodnotu a rychleji uhnijí. Stejné pravidlo platí pro jablka, která ve studeném prostředí ztrácejí vůni, chuť i výživovou hodnotu. Švestky, meruňky a hrušky dozrávají i po sklizni a nízké teploty v lednici zpomalují tento proces. Proto je tam můžete vložit pouze ve zralém stavu. Obecně je vždy třeba dbát na určité zásady při skladování potravin, jak jsme na Adbz již psali.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Zelenina, kterou byste měli skladovat mimo lednici

I když se zdá přirozené uchovávat všechnu zeleninu v lednici, není to vždy nejlepší volba. Zelenina potřebuje mírný chládek, ale zároveň volnou cirkulaci vzduchu, což lednička neposkytuje. Velmi nízké teploty mohou způsobit, že se na slupkách některých druhů zeleniny objeví skvrny. Mezi zeleninu, která by raději měla zůstat mimo lednici, patří česnek a cibule. Oba druhy se uchovávají na chladných, suchých a vzdušných místech.

Stejně jako česnek a cibule trpí i rajčata, pokud jsou v lednici, ostatně těm jsme na Adbz věnovali samostatný článek. Nízké teploty jim berou chuť a konzistenci. Brambory v lednici ztrácejí charakteristickou chuť a stávají se moučnatými a sladkými. A třeba okurky podle Deccoria dokonce nejenom ztrácejí chuť, ale nízké teploty mohou také způsobit, že jejich slupka začne hnít. Pepř, pokud se vloží do lednice, rychle hnije a může mít po vytažení hnědé skvrny.

Nedávejte do lednice ani chléb či olej

Dále pak ani bylinky jako bazalku, rozmarýn nebo tymián neukládejte do lednice. Bylinky raději umístěte do sklenice s trochou vody a najděte jim místo třeba na parapetu nebo kuchyňské lince. Ani chléb nepatří mezi produkty, které do lednice dát můžete. Pokud tak učiníte, beznadějně vám oschne a rychleji ztvrdne. Preferujte raději spíž nebo chlebník.

lednice plná jídla

Do lednice se vejde dvojnásobek jídla. Stačí chytře použít karton od vajec nebo magnet

Jak uvádí portál GEAppliances, jsou i mnohé další potraviny, kterým lednička nesvědčí. Rostlinné oleje, jako je řepkový nebo olivový olej, by měly být uchovávány při pokojové teplotě, neboť nízké teploty mohou způsobit jejich rychlejší žluknutí. Med se také nehodí do lednice, protože při nízkých teplotách ztvrdne. Dále do lednice nepatří káva, sušené ovoce, ořechy a další.

Co všechno dáváte do lednice?

Diskuze Vstoupit do diskuze
100 lidí právě čte
Autor článku

Michal Lanc

Zobrazit další články