Rajčata do lednice rozhodně nepatří. Lidé si vůbec neuvědomují, co to způsobuje

Rajčata jsou celoročně oblíbenou pochoutkou, kterou se vyplatí mít vždy doma. Při jejich skladování se ale můžete dopouštět chyb, která znatelně ovlivní jejich chuť.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Příchod z nákupu často znamená roztřídit a uložit všechny nakoupené potraviny. I při tak jednoduché činnosti lze napáchat spoustu chyb. Rajčata často končí v šuplíku na spodku lednice, přitom do lednice vůbec nepatří. Málokdy spotřebujete koupená rajčata v den, kdy jste si je přinesli domů. Abyste co nejdéle uchovali jejich lahodnou chuť, je potřeba je správně skladovat. V lednici vám sice déle vydrží, ale o veškerou svou chuť přijdou. 

Proč neskladovat rajčata v lednici

Pokud máte vlastní zahrádku a rajčata si v létě sami pěstujete, pak se vám při jejich pěstování s největší pravděpodobností nejlépe osvědčil skleník. Rajčata milují teplo, a čím lepší podmínky pro svůj růst mají, tím lépe chutnají. Pro ně typická chuť je směsicí cukrů, kyselin a dalších látek, která se při špatném skladování vytrácí. Rajčata ze zahrádky a ani kupovaná byste proto nikdy neměli uchovávat v chladu. 

Jak rajčata správně skladovat

Aby rajčata vydržela chutná co nejdéle, měli byste je skladovat v místnosti s pokojovou teplotou, ale mimo dosah přímého slunečního světla. Aromatické látky, které zodpovídají za jejich chuť, při teplotě okolo 20 °C svou produkci zesilují, a rajčata se stávají ještě více aromatičtější a chutnější. Naopak v lednici, kde se teplota může pohybovat okolo 4 °C, se začínají tyto aromatické látky rozkládat. Rajčata navíc mohou v lednici přemrznout, a tím dojde i ke ztrátě dalších jejich vlastností. 

iZdroj fotografie: Depositphotos

Kdy můžete dát rajčata do lednice

Výše popsané pravidlo se týká výhradně čerstvých rajčat. Jakmile rajčata jednou tepelně zpracujete, je nezbytné uchovávat je výhradně v lednici. Pokud z nich vytvoříte omáčku nebo polévku, zbylé jídlo vždy uchovávejte v chladu. Aromatické látky ovlivňující chuť rajčat se po tepelné úpravě uvolňují do jídla, a dál už v rajčetech přítomny nejsou. 

Pokud jste doteď byli zvyklí uchovávat čerstvá rajčata v lednici, zkuste je vytáhnout a najít jim vhodnější místo. Aromatické látky se v pokojové teplotě můžou obnovit, a chuť rajčete tak můžete získat zpátky. Pokud máte strach, že brzy shnijí, kupte nejprve menší množství a vyzkoušejte, jak dlouho vám rajčata uskladněná mimo lednici vydržela.

Jak skladujete rajčata vy?

Zdroj: SeriousSeats
Diskuze Vstoupit do diskuze
97 lidí právě čte
Zobrazit další články