Architekti vytvořili dům, který se bude přizpůsobovat věku členů rodiny
adbz.cz » Architektura » Chtěli, aby dům pomáhal utužovat vztahy v rodině. Architekti si proto nejvíce dali záležet na rozložení a charakteru místností

Chtěli, aby dům pomáhal utužovat vztahy v rodině. Architekti si proto nejvíce dali záležet na rozložení a charakteru místností

Na východním pobřeží Austrálie vznikl dům inspirovaný tradičním venkovským stylem. Dispozičně je řešen tak, aby odpovídal potřebám rodiny v každé její fázi.

Dům Australis
Zdroj fotografie: Tiskové materiály Sealand Architects, fotograf Emma Bourne, David Chatfield

Rozsáhlý projekt architektonické společnosti Sealand Architects v zemi protinožců podporuje rodinné vazby, ale zároveň nedusí soukromí jednotlivých členů domácnosti. Architekti si dali záležet na volbě materiálu, a to nejen kvůli přání klientů, ale také z hlediska bezpečnosti a podpory místního rozvoje. Bydlení v Austrálii, byť v dosahu civilizace, je kvůli tamnímu podnebí nutné stavět obezřetně.

Důraz byl kladen na tradiční hodnoty

Projekt nazvaný Australis House, který vznikl v Noosaville v Austrálii, představuje návrat k tradičním hodnotám. K rodinnému souznění i tradiční queenslandské architektuře. Ta se zakládala především na venkovských statcích, jejichž charakteristickými sedlovými střechami i členěním domu na samostatné jednotky se tato stavba inspirovala. Kromě dřevěné konstrukce z místního tvrdého dřeva byly na domě použity i další suroviny převážně lokálního charakteru, jde například o kámen, beton či sádru.

Australská architektura je do určité míry specifická, neboť musí odpovídat na náročné podmínky, ve kterých vzniká. Ačkoliv se dům Australis nachází necelé dvě hodiny od třetího největší města Austrálie Brisbane, nejen materiály na stavbu, ale také jeho okolí bylo nutné zohlednit. Pro Austrálii je typické, že po delších obdobích sucha se extrémně zvyšují rizika požárů. Na ochranu tohoto domu tak byla blízká „hořlavá“ vegetace vykácena a nahrazena rostlinami z pralesa, které lépe drží vláhu a riziko požáru tak eliminují.

Přízemní, leč dvougenerační dům

Architekti měli k dispozici poměrně velký pozemek, mohli tak dům ponechat přízemní, aniž by na tom byl krácen obytný prostor. Majitelé si přáli, aby jejich dům podporoval rodinné souznění i to, jak se takové rodinné vazby časem vyvíjejí. Odpovědí architektů na tuto výzvu tak bylo rozdělení domu na zdánlivě individuální jednotky, které spolu ale souznívají. A pojí se nejen mezi sebou, ale rovněž s přírodou venku. Významně k tomu napomáhají velká okna a dveře, obojí v posuvném provedení. Dům si pak kromě přirozeného světla pohrává také s cirkulací vzduchu.

Dům Australis pokoj
Zdroj fotografie: Tiskové materiály Sealand Architects, fotograf Emma Bourne, David Chatfield

Centrem dění v Australis House je jednoznačně společný prostor uprostřed domu. V něm se nachází jak kuchyně, tak jídelna, která plynule přechází do venkovní terasy. Na tu navazuje venkovní bazén s terasou a odpovídajícím zázemím. Na společný prostor se z obou stran napojují dvě jednotky, v nichž se odehrává soukromý život majitelů i jejich dětí. Díky uspořádání si rodiče s dětmi mohou být velmi nablízku, poté, co ale děti odrostou, jim mohou rodiče dopřát jejich soukromí tím, že se přestěhují na druhou stranu domu.

Architekti:Sealand Architects
Rozloha:500 m²
Realizace:2022
Lokalita:Noosaville, Austrálie