Pokud má mít vývar zlatavou barvu, je dobré vařit ho s cibulí ve slupce

Silný vývar je velmi oblíbenou polévkou u dětí i dospělých. Abyste dosáhli dokonalé chuti a krásně zlatavé barvy vývaru, zkuste využít cibuli s ponechanou slupkou.

Příprava vývaru v hrnci i Zdroj fotografie: iStock
                   

Dokonalý vývar by měla umět uvařit každá správná hospodyňka. Jaké jsou tajné triky šéfkuchařů, díky kterým je vývar takový, jak má být? Vaření vývaru se s pomocí jednoduchých triků stane rutinní činností, nad níž nebudete muset už ani přemýšlet. Pokud se budete držet několika snadných pravidel, váš vývar bude ozdobou prostřeného stolu.  

Vývar bez cibule není vývar 

Neoddělitelnou součástí správného vývaru je dozajista zelenina. Důležitá je zejména cibule, která by se do vývaru měla přidávat překvapivě ve slupce, a nejlépe ještě zlehka opálená. Jen díky tomu získá váš vývar zlatavou barvu a bude lahodit nejen chuťovým pohárkům, ale také oku. Přípravě správného vývaru musíte věnovat svůj čas, a proto rozhodně nikam nespěchejte.  

Tajemství silného vývaru: Šéfkuchaři zvýrazňují chuť kořením, cibulí i sójovou omáčkou

Cibule by se měla do vývaru přidávat nejlépe v polovině vaření a po předchozím opálení. Opálit cibuli můžete v troubě nebo na plynovém hořáku. Pokud máte čas, můžete cibuli takto zpracovat i na suché pánvi. Z cibule odstraňte jen horní, kontaminovanou slupku a jednoduše ji zlehka opalte. Přidáním takto upravené cibule do vývaru dosáhnete zlatavě zbarvené polévky, nad kterou se vám budou sbíhat sliny. Po uvaření vývaru nezapomeňte cibuli z vývaru vyndat, v opačném případě hrozí rychlejší znehodnocení polévky, což by byla určitě škoda.  

Polévka vývar s nudlemi iZdroj fotografie: Pexels

Další důležité kroky pro dokonalý vývar

Při přípravě vývaru je však potřeba myslet i na další faktory, které by mohly chuť polévky ovlivnit. Důležitý je beze sporu správný výběr masa. Vývar se vaří většinou z kuřecího či hovězího masa a toto se vždy zalévá studenou vodu. Díky tomu bude polévka chutná a vyvarujete se také jejímu zakalení. Polévku pak pozvolna přiveďte k varu a dále nechejte jen mírně probublávat po dobu minimálně 3–4 hodin. Věnovaný čas se vám na chuti polévky mnohonásobně vrátí.  

Vývar se vaří vždy bez pokličky, v opačném případě je téměř jisté, že bude polévka zakalená. Pokud se v průběhu vaření odpaří příliš mnoho vody, můžete ji průběžně doplňovat ve formě vroucí vody. Pamatujte také, že správný vývar se solí až na úplném konci vaření. Jen tak dostanete ze všech ingrediencí do polévky jejich plnou chuť.  

Jak často děláte vývar vy?

Zdroj: Smakosze
Diskuze Vstoupit do diskuze
54 lidí právě čte
Autor článku

Marie Möglichova

Zobrazit další články