Jistě se vám už někdy stalo, že jste se pokoušeli oloupat vejce a skořápka držela na vejci jako přilepená. Kusy bílku skončily v odpadkovém koši a na konci loupání vám zbyl jen okoralý žloutek a oči pro pláč. Naštěstí existuje jednoduchý trik, který by měly znát všechny hospodyňky a díky kterému půjdou vejce oloupat jedna radost.
Nejtěžší je oloupat čerstvá vejce
Nejhůř jdou vždy oloupat ta nejčerstvější vejce. Ta kupovaná v obchodě už bývají staršího data, ale pokud máte k dispozici vajíčka domácí, můžete snadno narazit na opravdu čerstvá vejce, se kterými může nastat tento problém. Měli byste se proto vždy informovat, jak je vajíčko, které se chystáte vařit, staré a ta nejčerstvější nechat raději na pozdější zpracování.
Možná nevíte, že na obalech od vajíček jsou čísla, která vám napoví, jak kvalitní vejce se uvnitř nachází. Naučte se rozpoznat kvalitní vejc…
více
Známá je metoda rychlého střídaní teplot, což ale podle všeho nefunguje. Hned po uvaření se má vejce umístit do studené vody a mělo by poté jít snadněji oloupat. Ve skutečnosti však touto metodou dosáhnete pouze toho, že žloutek neztmavne a zůstane krásně žlutý. Mnohem lepší a jistější je přidat během vaření vejce do vody trochu jedlé sody. Úspěch je zaručen.
Jedlá soda zaručí úspěch
Vaření ve vodě s jedlou sodou vám pomůže nejen s loupáním, ale také s čištěním vejce. Díky jedlé sodě se voda mění v alkalické prostředí, což činí skořápku mnohem křehčí, a proto jde následně z vajíčka opravdu lépe oloupat. Do vody k jednomu až dvěma vajíčkům stačí jen polovina lžičky jedlé sody. Pokud však chcete vařit vajec více, přidejte jedlé sody klidně celou lžičku.
I něco tak jednoduchého, jako je vaření vajíčka, má své zákonitosti. Mnozí lidé nevědí, jak vyčistit vajíčka od nečistot, jiní mají problém s tmavým zabarvením žloutku nebo krátkou dobou vaření. Téměř na všechny problémy existuje vždy nějaký roky ověřený postup, který ve většině případů zaručeně funguje a lze jej jednoduše aplikovat v domácím prostředí.