Oloupejte vejce natvrdo bleskovou rychlostí. Stačí mít po ruce lžíci
adbz.cz » Hobby » Vejce natvrdo zůstanou vcelku a loupou se skoro sama. Stačí mít při vaření po ruce lžíci

Vejce natvrdo zůstanou vcelku a loupou se skoro sama. Stačí mít při vaření po ruce lžíci

Loupání uvařených vajec je někdy práce k vzteku. S těmito triky vám to půjde opravdu snadno a rychle.

vejce natvrdo hrnec bilek
Zdroj fotografie: iStock

Komu z vás se ještě při loupání vajec natvrdo nestalo, že spolu s vaječnou skořápkou se uvolnila také podstatná část bílku, a nakonec jste skončili s ani ne polovinou vajíčka v ruce. Ať už potřebujete oloupaná vajíčka na přípravu vaječného salátu a pomazánky, nebo potřebujete správně uvařit vajíčka na velikonoční nadílku, vše se dá zvládnout, když víte, jak na to.  

Čím starší, tím lepší

Možná jste to už někdy slyšeli a nepokládali to za důležité, ale jedním z hlavních kritérií pro snadné loupání vajíček ze skořápky je opravdu jejich stáří. Čím starší vejce, tím lépe se můžete zbavit jeho skořápky. Vejce koupená v supermarketu nejsou běžně právě vysezená, a proto nad nimi moc přemýšlet nemusíte, ale to samé se netýká vajec koupených například na farmářských trzích nebo od konkrétního farmáře. Tam byste se měli o staří vajec informovat a v případě čerstvosti je nechat ještě chvilku odpočinout.  

Dobrým tipem na vaření vajec natvrdo je pokládat je do již vařící vody. Vejce byste měli zhruba třicet vteřin vařit opravdu na plný výkon a až poté ho deset minut dovářet na mírném plamenu. S prvotním kontaktem s teplou vodou by mělo vejce správně ztuhnout a pak už se jen zvolna dovařit. Pro účel ponoření vejce do horké vody výborně funguje parní koš, který eliminuje možnost vašich popálených rukou. 

vejce-plato
Zdroj fotografie: Pexels

Po uplynutí doby pro vaření horkou vodu okamžitě slijte a vejce vraťte zpět do prázdného hrnce. Jemně s ním zatřeste tam a zpět. Skořápky by měly popraskat a jít pak o dost snáz oloupat. K vejci přidejte okamžitě studenou vodu. Praskání skořápky za tepla a následné prudké ochlazení umožní studené vodě srazit bílky natolik, že se oddělí od skořápek.  

K oloupání vajec stačí obyčejná lžíce

Můžete zkusit také vejce loupat rovnou pod tekoucí vodou, pokud vám tedy není líto vody, která zbytečně odteče. Voda prosakuje pod tenkým filmem skořápky, který ulpívá na bílcích, a pomáhá s uvolněním skořápky. K uvolnění skořápky můžeme použít také obyčejnou lžíci. Na tučném konci vejce jednoduše rozklepněte a lžíci zasuňte pod skořápku. Je to skvělá metoda, pokud loupete menší počet vajec.  

vařená vejce
Zdroj fotografie: Piqsels

Pokud naopak potřebujete oloupat více vajec najednou, vyzkoušejte metodu známou z japonské herní show. Pět důkladně uvařených vajec vložte do malé plastové nádoby a přikryjte ji víkem. S nádobou pak jemně kývejte a třeste, dokud skořápky z vajíčka nespadnou. Výsledkem budou dokonale oloupaná vajíčka a vaše ušetřená práce.  

Pokud je pro vás loupání vajec opravdu nepříjemná práce, na trhu jsou k dispozici také tzv. časovače pro vaření vajíček. Časovač funguje jako parní koš, který mění barvu podle stupně provaření vajíčka. Má dokonce i rukojeť, která funguje jako trychtýř pro okamžité ochlazení vejce. Zkrátka vše, co pro správně uvařené vejce natvrdo opravdu potřebujete.