Číselným kódům na skořápkách a údajům na obale vajec málokdo věnuje pozornost. Přitom obsahují klíčové informace o původu

Číselné kódy na vejcích a značení na obale prozradí mnohé o vlastnostech samotné potraviny. Jakmile pochopíte, co ve skutečnosti znamenají, nikdy už je raději nebudete přehlížet.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Vejce patří mezi nejchutnější a nejužitečnější potraviny vůbec – můžete je použít k přípravě mnoha lahodných pokrmů, ale také ve prospěch zdraví svého těla (mají pozitivní účinky na pokožku a jejich konzumace je spojována s řadou dalších benefitů). Při nákupu vajec byste si vždy měli všímat hlavně značení přímo na skořápkách, některé důležité údaje na samotném kartonovém či plastovém obalu se totiž mohou lišit.

Číselné kódy na vejcích

Číselný kód na skořápce vejce vypovídá o jeho původu a také způsobu chovu slepice, která jej snesla. Oba faktory mohou být pro mnoho zákazníků při výběru této suroviny klíčové. Na první pozici je číslice označující právě způsob chovu. Konkrétně tedy:

  • 1 – vejce od slepic chovaných ve volném výběhu,
  • 2 – vejce slepic z halového chovu,
  • 3 – vejce slepic z klecového chovu a
  • 0 – vejce slepic z ekologického chovu.

Na další pozici je označení země původu, pro příklad „CZ“ značí Českou republiku, „PL“ Polsko, „DE“ pak Německo. Následující čtyřčíslí pak specifikuje konkrétní chov. Důležité je však uvědomit si, že označení země původu na skořápce se nemusí shodovat s tím uvedeným na obale, jelikož obal informuje o zemi, v níž proběhlo třídění a balení vajec.

Vejce vydrží čerstvá 2 měsíce i déle, když budou v lednici správně uložena. Trik není v tom „kde“, ale „jakým způsobem“

Důležité údaje na obalech vajec

Na obalech vajec se dále dozvíte datum minimální trvanlivosti, doporučení pro skladování vajec a v neposlední řadě i informaci o jejich velikosti. Konkrétně jde o následující značení:

  • S – malá vejce (méně než 35g),
  • M – střední vejce (53-63g),
  • L – velká vejce (63-73g) a
  • XL – velmi velká vejce (nad 73g).

Toto rozdělení se rozhodně vyplatí znát, protože jednak může velikost vajec ovlivňovat jejich cenu, jednak v receptech je běžně počítáno s vejci velikosti M či L, u velmi velkých či malých kusů pak může být nutno počet vajec přepočítat.

Plato vajec iZdroj fotografie: Pexels

Jak si vybrat správná vejce v obchodě 

Výběr čerstvých a nezkažených vajec je důležitý pro zajištění bezpečnosti a kvality vašich jídel. Níže se můžete podívat na několik tipů, jak si vybrat ty nejlepší kusy:

  • Kontrola data spotřeby: Vždy se podívejte na datovou značku na obalu vajec a pokuste se vybrat produkt s nejdelším datem spotřeby. 
  • Vizuální kontrola: Vždy si prohlédněte skořápky vajíček. Zdravé kusy by měly mít čistou, hladkou a nepoškozenou skořápku. 
  • Zkouška plování: Pokud si nejste jisti čerstvostí vajíček, můžete provést jednoduchou zkoušku plování. Nalijte vodu do nádoby a opatrně je do ní vložte. Čerstvá vajíčka klesnou na dno, zatímco zkažená budou plovat nebo stoupat k hladině.
  • Kontrola vůně: Pokud jste otevřeli vajíčko a cítíte nepříjemný zápach, je to jasná známka toho, že je zkažené. Dejte si pozor také na to, aby byl žloutek pevný a bílek kompaktní. 

Pamatujte si, že je také klíčové skladování vajíček doma – snažte se je proto zpravidla uchovávat v lednici a nekonzumujte je po datu spotřeby. Pokud máte pochybnosti o jejich kvalitě, je vždy lepší si raději zakoupit nové kusy.

Jak často jíte vajíčka vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
79 lidí právě čte
Autor článku

Lukáš Jírovec

Zobrazit další články