Připravte si v pátek na Štědrý večer kapra jinak. Bude se rozpadat na jazyku a po mastnotě nebude ani stopy
K Vánocům neodmyslitelně patří dárky, stromeček a také smažený kapr. Toho můžete připravit podle některého z následujících způsobů.
Ryba neodmyslitelně patří na vánoční tabuli. Ačkoli si v dnešní době lidé upravují tradice a někteří dají přednost vepřovému řízku nebo modernějším rybím pochoutkám, kapr stále ještě vévodí svátečním tabulím na Štědrý večer. Někdo připravuje podkovy, jiný filety. A každý je rovněž připravuje jinak. Ryba může být jen kořeněná anebo také obalená. Možnosti jsou opravdu různé.
Obalte rybu v trojobalu
Kapra můžete, stejně jako klasické řízky, obalit v trojobalu. Není na tom nic složitého. Potřebovat budete hladkou mouku, rozšlehané vejce a strouhanku. Kapra je dobré před samotným obalováním ještě ochutit. Ideálně použijte utřený česnek, kmín a trochu zázvoru. Pokud se vám tato kombinace nezamlouvá, můžete využít třeba muškátový květ nebo sušené bylinky, případně bylinkovou sůl. Skvěle bude chutnat i kapr s rozmarýnem nebo tymiánem. Ochutit maso je opravdu velmi důležité.
Pak už pochopitelně jen stačí kapra obalit klasicky nejprve v mouce, poté ve vajíčku, a nakonec ve strouhance. Rybu můžete buď smažit na oleji, nebo jí dát péct do předem vyhřáté trouby. Tak bude pokrm mnohem zdravější a chutnat bude stejně dobře. Jestliže vás trápí, že v podkovách kapra bývají kosti, zkuste tentokrát kapra vyfiletovat. Příprava sice bude o něco náročnější, ale výsledek rozhodně stojí za to. Nemusíte se tak při každém soustu bát, že narazíte na kost a ta se vám zasekne v krku.
Místo strouhanky těstíčko
Kapra můžete obalit také v těstíčku. Připravte si dvě vejce, asi 50 mililitrů smetany, 50 gramů hladké mouky, sůl, koření, solamyl a trochu piva nebo vína dle chuťových preferencí. Pokud máte rádi sýrová těstíčka, můžete přidat i trochu parmazánu. Potřebovat budete pochopitelně také olej na smažení.
Z připravených surovin vyšlehejte metličkou těstíčko, a to dochuťte vaším oblíbeným kořením. Pivnímu těstíčku dodá skvělou chuť parmezán, vinné těstíčko zase skvěle chutná s provensálskými bylinkami. Kapra v těstíčku obalte a smažte na rozpáleném oleji.
Tato varianta bohužel nejde udělat v troubě jako kapr v trojobalu. Nicméně pokud chcete z nějakého důvodu na Štědrý večer připravit jídlo alespoň o něco zdravější, zvolte k této variantě jinou přílohu než klasický bramborový salát. Nahraďte jej například bramborovým pyré, které můžete ochutit třeba hráškem, nebo zkrátka připravte odlehčenou variantu bramborového salátu. V takovém by rozhodně neměl být salám a místo majonézy je lepší použít bílý jogurt. Uvidíte, že si pochutnáte a budete velmi spokojeni.
Jak připravujete kapra vy?