Vždy před smažením vložte plátek jablka do oleje. Kuchařský trik číslo 1, bez kterého nelze žít

Smažená jídla jsou velmi oblíbená, ale při tepelné úpravě na pánvi se může vůně rozšířit po celém bytě. Díky jednoduchým trikům tomu lze předcházet.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Většiny pachů a vůní se zbavíte jednoduše osvěžovačem vzduchu nebo někdy postačí i otevřít okno a vyvětrat. Mnohdy je ale velmi obtížné odstranit vůni smaženého jídla. Existují jednoduché metody, díky kterým zápach smaženého jídla a přepáleného oleje z vaší domácnosti eliminujete.

Výběr kvalitního oleje

Zásadním krokem k úspěchu je výběr kvalitního oleje. Zápach a kouř ve skutečnosti nezpůsobují smažené potraviny, ale olej. Je tedy důležité vybírat olej, který k tomu, aby se z něj začal uvolňovat kouř, potřebuje extrémně vysoké teploty, například olej arašídový nebo sezamový, dále také olej slunečnicový nebo kukuřičný. Při smažení vždy používejte nový čerstvý olej, na kterém jste ještě nic nesmažili.

iZdroj fotografie: Pexels

Za jakých podmínek smažit jídlo

Vždy smažte potraviny pouze v dobře větrané kuchyni. Nezapomeňte ale také zavřít dveře do všech místností a zejména ty v kuchyni, aby se zápach nešířil po celém bytě. Pokud máte digestoř, nezapomeňte ji zapnout. Po smažení je také dobré ihned omýt pánve a veškeré použité nádobí, díky tomu už se nebude zápach mít z čeho uvolňovat i po vaření.

Plátek jablka do oleje

Skvělý způsob, jak eliminovat zápach, je přidáním plátku jablka do oleje při smažení. Nakrájejte jablko na plátky a odstraňte semínka. Postačí pouze jeden plátek, když zhnědne, vyměňte ho za nový . Skvělým tipem je i přidání pár kapek z citrónu nebo kousku kůry, který se skvěle hodí při tepelné úpravě ryb. Ideální je i přidat kousek petrželky, jež také spolehlivě eliminuje nežádoucí vůně.

iZdroj fotografie: Pexels

Hrnec vody s octem

Na plotnu vedle pánve umístěte hrnec s vodou, do kterého nalijete vodu s octem. Po dobu smažení vodu v hrnci vařte, a tak se zápachu skvěle zbavíte. Místo octa lze použít i hrst hřebíčku, skořici nebo vanilku. Do vody lze dát i aviváž, která dokonale provoní celý váš byt či dům.

iZdroj fotografie: Unsplash

K tepelné úpravě se skvěle hodí i horkovzdušná fritéza, ve které se nepoužívá olej, a tak není z čeho by se zápach uvolňoval. Při smažení používejte také přiměřené množství oleje – čím více oleje, tím více kouře a zápachu. Nebo si po uvaření oběda upečte něco dobrého na zub, například bábovku nebo sušenky, které provoní vaši domácnost.

Jak se spolehlivě zbavujete zápachu vy? Máte nějaký vlastní tip, jak na to?

Zdroj: Cookist

Diskuze Vstoupit do diskuze
91 lidí právě čte
Autor článku

Ladislav Podešva

Zobrazit další články