Příprava jídla v myčce: Podobně to dělají i profesionální kuchaři
adbz.cz » Hobby » Příprava jídla v myčce: Dá se přirovnat k metodě sous-vide, kterou využívají profesionální kuchaři

Příprava jídla v myčce: Dá se přirovnat k metodě sous-vide, kterou využívají profesionální kuchaři

Metoda sous-vide, která spočívá ve vaření jídla ve vakuovaných obalech, je stále oblíbenější. Vyzkoušejte ji také pomocí obyčejného sáčku a vaší myčky na nádobí.

priprava jidlo mycka
Zdroj fotografie: Freepik

Už vás někdy napadlo vařit jídlo v myčce? Pokud ne, určitě to vyzkoušejte. Vaření jídla v myčce se dá přirovnat k metodě sous-vide, kterou používají k přípravě jídla i profesionální kuchaři. Každým rokem přibývají lidé, kteří myčku na nádobí využívají nejen k mytí nádobí, ale také k vaření například vajec, či dokonce masa.  

Metoda sous-vide je prověřená mnoha kuchaři 

Profesionálními kuchaři prověřená metoda sous-vide je založena na vaření jídla ve vakuovaných sáčcích. Díky tomu lze jídlo připravit v páře nebo také jen ve vodě. Metoda sous-vide byla vyvinuta v roce 1970 francouzským šéfkuchařem a celý proces probíhá při nízkých teplotách a trvá od desítek minut po několik hodin.  

Na stejném principu je založená právě příprava jídla v myčce. Působí to sice neobvykle, ale výsledek vás určitě překvapí. Maso dělané v myčce si zachová jemnou strukturu a získá neobvyklou chuť. Kromě masa můžete v myčce na nádobí vařit také ryby, kroupy nebo některé druhy ovoce a zeleniny. Samozřejmostí jsou také vajíčka dělaná v myčce na nádobí. 

Vejce, která chcete uvařit, vložte do plastových sáčků. Ujistěte se, že v nich není žádný vzduch a gumovými páskami zajistěte, aby se k nim nedostaly žádné nečistoty ani voda. Sáčky s vajíčky poté vložte do horní přihrádky myčky na nádobí a zapněte zařízení. Vajíčka budou po ukončení programu vařená natvrdo úplně stejně, jako kdybyste je vařili v hrnci na plotně.  

mycka na nadobi bez nadobi
Zdroj fotografie: Pexels

Vyzkoušejte i šroubovací skleničky 

Mimo plastových sáčků skvěle fungují také obyčejné šroubovací skleničky. Potraviny vložte do sklenic a opravdu pevně je zašroubujte. Myčka na nádobí je ideální pro vaření potravin, které se dají běžně vařit ve vodě. Tato metoda vaření potravin šetří výdaje za vodu i elektřinu. V myčce na nádobí pak můžete sklenice na zavařování i jen pasterizovat a využít je následně na zavařování lahodných marmelád a džemů.  

I při vaření v myčce nádobí byste však měli dbát na určitá pravidla. Určitě byste v ní neměli vařit dohromady se špinavým nádobím. Vždy existuje riziko, že potraviny dobře nezajistíte a znehodnotí se mycími prostředky. V takovém případě budou pravděpodobně na vyhození. V myčce byste se neměli pokoušet vařit tvrdé potraviny, jako jsou brambory nebo řepa.