Než začnete uvažovat o opětovném použití kuchyňského oleje, je nezbytné posoudit jeho kvalitu po vaření. I ten, který jste použili třeba ke smažení, lze obvykle použít několikrát, jak píše web iReceptář. Závisí to ovšem na jeho typu i na tom, co se v něm vařilo, a na tom, jak byl původně filtrován.
Jak poznat, že je olej za zenitem
Mezi hlavní ukazatele, že by se olej již neměl používat, patří příliš tmavá barva, nepříjemný zápach, vznik kouře i při nízkých teplotách, pěna na povrchu nebo nepříjemná chuť. Pokud ovšem vámi použitý olej zatím známky takového „průšvihu“ nevykazuje, klidně ho přefiltrujte a použijte znovu – výrazně mu tak prodloužíte životnost.
Oblíbený jogurt neprošel kontrolou a inspektoři nyní varují před jeho konzumací. Pokud ho máte doma, raději ho rovnou vyhoďte do koše.…
více
Správné chlazení a cezení
Po přípravě nechte olej zcela vychladnout, jak radí web Nápady-Návody. Poté ho přeceďte přes jemné sítko, plátýnko na sýr nebo přes kávový filtr – skvěle tak odstraníte všechny částečky potravin a další zbytky. Přefiltrovaný olej skladujte v označené sklenici s uvedením data a toho, co se v něm vařilo. Například ten, který jste použili na smažení ryb, nebude úplně nejlepší pro přípravu palačinek, na to pamatujte.
Želatinová metoda také pomůže
Rozpusťte jednu čajovou lžičku želatiny v malém množství horké vody. Poté přidejte tento roztok do 250 ml použitého oleje a nechte vychladnout a ztuhnout. Jak to funguje? Želatina zachytí nečistoty a usadí se na dně, přičemž nahoře zůstane čirý olej – ten stačí slít a opět použít. Bude fungovat téměř jako nedotčený. Proměnit ho ovšem můžete i ve voňavé mýdlo, jak jsme v redakci adbz už vyzkoušeli.
Zmrazování oleje pro pozdější použití
Víte, že přecezený nebo přefiltrovaný olej nebudete moci delší dobu použít? Pak ho zamrazte, aby se nezkazil. Postup je snadný. Přefiltrovaný olej nalijte do zásobníků na led a po zmrazení vzniklé kostky uložte do sáčku v mrazničce. Díky tomu můžete později vždy použít přesně potřebné množství, aniž byste museli rozmrazovat celou dávku.