Starý chleba najde uplatnění při smažení i vaření vývaru. Přišla na to kdysi jedna moudrá hospodyňka

S obyčejným chlebem dokážete divy. Zkuste ho použít při smažení nebo vaření vývaru a už to nebudete chtít dělat jinak.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Říká se, že chléb je dar od boha. A chlebem se solí se podle tradice vždy vítali i vážené návštěvy. Šikovné hospodyňky už dávno vědí, že je možné ho využít nejrůznějšími způsoby a že hladového vždy zasytí. Šetří práci i kuchaři, protože díky své porézní struktuře dokonale absorbuje různé tekutiny a pachy. Hodí se tak při smažení všeho možného, jelikož dokáže absorbovat přebytečný tuk a připravené smažené jídlo je tak o krapet zdravější.  

Chlebem ku zdraví

Důležité je plátky chleba umístit při smažení tak, aby přebytečný olej skutečně absorbovaly, a také hlídat, aby se chleba olejem nenasákl příliš. Pokrm by se tak mohl nenávratně zkazit. Často připravované kotlety a kuřecí plátky někdy plavou v oleji tak, že ztrácí svoji přirozenou chuť a chutnají jen po smaženém oleji. Vyzrála nad tím už kdysi jedna chytrá hospodyňka, když přidala plátek chleba ke každému plátku masa. Od té doby je využití chleba jako odmašťovače známé a oblíbené. Použitý chléb samozřejmě vždy vyhoďte do koše.  

smažené vajíčko na pánvi iZdroj fotografie: Pexels

Zbavit pokrm přebytečného tuku lze i jen s použitím chlebové kůrky. Střídky se však nezbavujte a zkuste ji např. osmažit ve vajíčku. Pokud jste na pánev přidali příliš mnoho oleje, rozdrobený chleba ho snadno vysaje, a tím odmastí. Problém nastává, když se nasáklý chleba začne drobit na kousky a na pánvi rozpadat. Bude pravděpodobně složité oddělit maso od drobků z chleba a samozřejmě to může také poznamenat chuť pokrmu.  

Nevyhazujte starý chleba do koše

Chléb je možné také jen položit na povrch jídla, ze kterého chceme odstranit přebytečný tuk. Poradí si tak s mastnými oky na polévce i v omáčce, i když někdo je přímo vyhledává a zbavit se jich rozhodně nechce. Chléb je zkrátka možné v domácnosti využít na tisíce způsobů a tato ozdravná metoda mastného jídla jistě stojí za vyzkoušení. Rozhodně tak nevyhazujete starý chleba do koše, vždy se dá ještě využit. Např. smažené chlebové chipsy ze staršího chleba jsou vítanou změnou mlsání k večernímu sledování televize.  

Co děláte se starým chlebem vy?

Zdroj: TasteOfHome
Diskuze Vstoupit do diskuze
133 lidí právě čte
Autor článku

Marie Möglichova

Zobrazit další články