Jak bleskurychle a přesto perfektně oloupat vařené brambory. Pomocí letitého postupu kuchařů si už nikdy nepopálíte ruce

Pokud si chcete práci v kuchyni co nejvíce usnadnit, začněte u surovin, které používáte nejčastěji. Na vařené brambory stačí jednoduchý trik.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

I když lilek brambor, nazývaný také brambor obecný nebo postaru brambor hlíznatý (Solanum tuberosum), pochází z Ameriky, v Evropě už po všech stránkách zdomácněl. A to i přes to, že ho na počátku novověku považovaly některé země za potravinu ďábelskou, kacířskou a po všech stránkách zakázanou.

Něco málo k historii a použití brambor

Vše se změnilo až po drastickém suchu, které zdejší „domácí“ obiloviny nepřežily, ale „cizí“ brambory ho naopak snášely velmi dobře. Dnes je samozřejmě situace zcela jiná. Brambor si ceníme nejenom po kulinářské, ale i po nutriční stránce. Obsahují totiž celou řadu vitamínů v čele s vitamínem C (ne nadarmo je s sebou námořníci vozili proti kurdějím). Dále tu najdeme i vitamíny B1, B2 a PP.

iZdroj fotografie: Pixabay

A nesmíme zapomenout ani na cenné minerálních látky. Jde zejména o zinek, železo, vápník a draslík, ale najdeme tu i další (Mg, Cu, Mn, Ca aj.). To vše však za předpokladu, že brambory řádně zpracujeme, syrové jsou totiž jedovaté. Nejnebezpečnější jsou pak zelená místa plná solaninu, která je vhodné před vařením pečlivě vyříznout. Jedovatá látka by se totiž dostala do vody.

Nejvíce vitamínů obsahují brambory ve slupce

My sami se však o tuto pokladnici pozitivně působících látek často nechtěně připravujeme. A to zkrátka a dobře tím, že brambory oloupeme. U těch nových to však není vůbec třeba. Naopak. Slupka obsahuje více cenných látek než zbytek brambor dohromady. Její loupání z uvařených hlíz však není právě komfortní. Ovšem pokud znáte jeden malý trik, už nikdy se s tím nebudete muset potýkat.

iZdroj fotografie: PxFuel

Brambory stačí naříznout po obvodu a uvařit

Jsou-li brambory dobře uvařené, jde slupka dolů skoro sama. Můžete jí v tom však významně pomoci. Stačí brambory před vložením do vody naříznout po obvodu. Jen lehce, aby se narušila slupka. Z ještě horkých brambor ji pak bez problémů stáhnete (od středu ke špičce) doslova v rekordním čase. Zapomeňte na nůž, vše zvládnete rukama a za pouhou jednu vteřinu. Jednodušší už to být opravdu nemůže.

Takhle vše vypadá v praxi

Vylepšete chuť vařených brambor, je to snadné

Jen o správném způsobu vaření však konzumace brambor není. Chcete jim dodat jedinečné chuťové variace? Pak obohaťte vodu, v níž je připravujete, těmi správnými ingrediencemi. Může vám pomoci mléko, libeček, majoránka, tymián nebo třeba kmín či saturejka. Poslední dvě ingredience vám navíc pomohou i s trávením a působí jako prevence nadýmání. A to se rozhodně hodí.

Zdroj: Better Homes & Gardens

Diskuze Vstoupit do diskuze
85 lidí právě čte
Zobrazit další články