Okurky budou plodit až do půlky října: Hnojivo z mechu, kapradí a šťovíku

Prodlužte svou okurkovou sezónu až o celé dva měsíce a vychutnávejte si tuto lahodnou zeleninu co nejdéle. Pomůže vám hnojivo z volně rostoucích rostlin.

i Zdroj fotografie: abcMedia
                   

Není nic lepšího než chuť okurky vypěstované a sklizené na vlastní zahrádce. Díky jednoduchému triku si její chuť navíc můžete vychutnávat až do konce září. Jediné, co k tomu budete potřebovat, je toto extra účinné hnojivo, kterým rostliny nejen skvěle vyživíte, ale také ochráníte před různými neduhy. Vyzkoušejte tento jednoduchý trik a sklízejte okurky až do podzimních mrazů.

Proč je důležité hnojit okurky

Vhodnými hnojivy rostlinám dodáte nejen základní výživu a potřebné látky, ale podpoříte jejich růst, vývoj a imunitní systém. Takto budou tyto plodiny mnohem zdravější, silnější a odolnější vůči různým nemocem, houbovým chorobám, plísním a napadení škůdci. Takto se navíc lépe adaptují na výkyvy teplot a další stresové faktory.

Čím hnojit okurky

Používání chemických hnojiv, která jsou běžně k dostání v obchodě, je z dlouhodobého hlediska nedoporučováno, protože se toxické látky obsažené v přípravcích mohou objevit také ve sklizených plodech. Mnohem šetrnější a bezpečnější pro životní prostředí, ale i vaše vlastní zdraví jsou přírodní směsi, jež si doma vyrobíte sami. Navíc vás přijdou jen na zlomek ceny. Skvělou hnojicí směs si připravíte z mechu, kapradí a šťovíku.

Okurky na rostlině iZdroj fotografie: Pixabay
Jak sklízet okurky ještě v září

Proč okurky brzy chřadnou

Jelikož se jedná o teplomilné rostliny, většina lidí dává přednost jejich pěstování ve skleníku, kde je mnohem snazší jim zajistit stabilní a teplé prostředí. Ve venkovních podmínkách brzy chřadnou z důvodu velkého poklesu teplot v nočních hodinách, častějšího výskytu deště nebo z důvodu vzniku nepravého padlí. Postupně se jejich růst zpomaluje, až se nakonec zcela zastaví.

Jak zvýšit odolnost okurek proti chladu

Toto speciální přírodní hnojivo zvýší odolnost okurek proti chladu a teplotním výkyvům. K jeho výrobě si připravte vhodný kyblík nebo jinou nádobu, kterou z poloviny naplňte mechem, kapradinami, kopřivou a šťovíkem tak, aby všechny složky byly zastoupeny rovnoměrně. Dále rostlinnou směs zalijte vodou a nechte ji týden kvasit.

Výsledný roztok nařeďte vodou v poměru 1 : 10 a používejte jako postřik listů i zálivku ke kořenům. Abyste dosáhli co nejlepších účinků, měli byste toto hnojivo aplikovat pravidelně jednou týdně. Kvůli vysokému obsahu křemíku a kyselině šťavelové budou vaše plodiny mnohem odolnější vůči chladu a díky dusíku se urychlí růst zelené hmoty.

Jak si poradit s plísní okurek

Čím hnojíte okurky pro delší sklizeň vy?

Zdroj: UkrMedia
Diskuze Vstoupit do diskuze
50 lidí právě čte
Zobrazit další články