Pokud se i vy těšíte, až si na Vánoce pochutnáte na smaženém kapřím mase, pak byste při jeho přípravě neměli zapomínat na určitá pravidla. To se týká i solení.
I když se na první pohled může zdát, že se na smažení kapra nedá nic zkazit, opak je ve skutečnosti pravdou. Abyste maso nevysušili a nepřipravili o všechnu jeho lahodnou chuť, měli byste při jeho přípravě podle webu TopRecepty dodržovat určitá pravidla. Kromě doby smažení hraje důležitou roli také okamžik, kdy maso osolíte. Dopřejte si ten nejlepší gurmánský zážitek a zjistěte, jak se správně solí kapr.
Vše začíná výběrem kapra
Ze všeho nejdůležitější je vybrat si toho nejlepšího kapra, prodejce proto vybírejte pečlivě. Vyhněte se přeplněným kádím plným ryb, kde je větší riziko vzniku a šíření nemocí a kde také ryby zažívají mnohem větší stres, jak jsme už na adbz radili. Pokud máte možnost, zajeďte si přímo na sádky, kde žijí ryby v přijatelném prostředí, a budete mít zaručenou kvalitu, i když si za ni nejspíš trochu připlatíte.
Kapr je klasikou na štědrovečerní tabuli. Někteří lidé se však obávají kostí v něm. Zkuste rybu letos naporcovat jako profíci a zbavte se vš…
více
Nechte si kapra vyčistit
I když se v mnoha rodinách drží zvyk vypouštět kapra na pár dní do vany nebo kádě, pouze se tím prodlužuje jeho utrpení. Ideální je kapra po vyjmutí z vody co nejdříve zabít. Z toho důvodu byste měli využít služeb odborníků, kteří budou nejen precizní, ale také rychlí, a maso budete mít během chvilky připravené. Na vás pak už zbývá jen jeho dochucení a usmažení.
Kdy kapra solit
Koření a sůl k přípravě rybího masa neodmyslitelně patří. Abyste však dosáhli co nejlepší chuti, musíte si tento krok správně načasovat. Rybu byste totiž měli zásadně solit těsně předtím, než ji budete smažit. V opačném případě ji sůl zbaví velkého množství vody, čemuž smažení moc nepřidá. Během tepelného zpracování se maso ještě více vysuší a výsledek vás nejspíš zklame, jak potvrzuje i náš čtenář Dominik S. z Berouna: „Dříve jsme solili kapra předem, ale pak nám někdo poradil to udělat až před smažením a chuť je opravdu mnohem lepší.“
Na co si dát ještě pozor
Při smažení rybího masa byste neměli podceňovat ani správné dávkování oleje. Podle webu ApetitOnline je důležité, aby kapr v oleji doslova plaval. Smažení by pak mělo být krátké a intenzivní, ideálně 3–4 minuty. Když kapra necháte v pánvi příliš dlouho, maso se bude rozpadat a ztratí svou typickou šťavnatou chuť. Takto to dělávají i naši rodiče, přestože my doma už nějaký čas maso nejíme, oni si vždy pochutnají.