Při smažení cibule se vyplatí sáhnout po cukru: Špetka urychlí celý proces

Cibule je základem veliké spousty jídel. Někteří kuchaři se však mohou trápit s tím, že se jim nedaří cibuli správně osmažit. Přitom může pomoci trocha cukru.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Cibule se v kuchyni řadí mezi nejdůležitější ingredience. Někteří kuchaři si vaření bez tohoto kusu zeleniny ani nedokážou představit. Zdánlivě jednoduchý proces osmažení cibule může mít pro někoho za následek spoustu trápení. Cibule pak může skončit spálená v koši a radost z vaření se razantně snižuje. Přitom stačí použít naprosto jednoduchý trik k tomu, aby vás tyto trable minuly a váš pokrm byl dokonalý.

Cibule jako základ při vaření

Použití cibule jako ingredience při vaření je velmi různorodé. Poslouží výborně syrová k mnoha pokrmům, jako je třeba tlačenka nebo chleba s tvarůžky. Může fungovat jako samostatný chod v podobě cibulových kroužků. Nejčastěji se však využívá pro vytvoření cibulového základu, který je vhodný pro přípravu omáček nebo pod maso. Orestovat nakrájenou cibulku na tuku se může zdát jako snadná záležitost, není to však vždycky pravda.

Konec spálené cibule: Jednou kostkou ledu se dá celá situace zachránit

Navzdory své všestrannosti a využitelnosti může cibule spoustu lidí také potrápit, či dokonce dohnat k pláči. Velmi pravděpodobně vás cibule přivede k slzám při jejím krájení, což je zcela běžné. Při jejím krájení se totiž uvolňují určité látky, které poté způsobují pálení a slzení očí. Některé kuchaře pak může cibule potrápit tím, že se na pánvi nerovnoměrně restuje. Než se stihnou všechny kousky krásně osmažit, jsou některé spálené. V tu chvíli se však bude jednat spíše o slzy zoufalství.

Zkuste jednoduchý trik

Pro správné osmažení cibulky stačí použít tento jednoduchý trik, díky kterému předejdete zbytečně suché a spálené cibuli. Rozpalte pánev se sádlem či olejem a poté na ni dejte cibuli. Restujte na středním plameni, aby se vám rychle nespálila. Následně k cibuli přidejte čajovou lžičku cukru. Dejte si však pozor, aby cukru nebylo moc a pokrm pak nebyl příliš sladký. Cibule díky cukru rychleji získá správnou barvu a také bude dříve měkká.

cibule iZdroj fotografie: Pixabay

Vyhněte se těmto chybám

Spousta lidí dělá při přípravě cibule drobné chyby, které však razantně mění chuť. Zkuste odstranit z cibule první vrstvu, která je pod slupkou. Tato vrstva se totiž rychleji smaží a může do zbytku jídla uvolnit nepříjemnou hořkost. Nesnažte se restování uspíšit vysokou teplotou, jelikož by se mohla rychle spálit. Cibuli při smažení často míchejte, abyste předešli jejímu přichytávání k pánvi. Pro křupavější cibuli lehce zvyšte plamen, na kterém ji opékáte. Myslete však na to, že v tomto případě ji musíte míchat daleko častěji než normálně.

Jaký trik používáte při smažení cibule?

Zdroj: Smakosze
Diskuze Vstoupit do diskuze
109 lidí právě čte
Autor článku

Klára Kozáková

Jsem nadšená redaktorka, která přináší nekonečné dávky inspirace a vášně do světa architektury a designu. S uměleckým přístupem k psaní a profesionálním okem pro detail dokážu zprostředkovat čtenářům zážitky a emoce, které architektura a design mohou přinést do jejich životů. Jsem kreativní průvodkyní pro každého, kdo hledá inovativní způsoby, jak oživit a zlepšit prostředí, ve kterém žijeme.

Zobrazit další články