Cibule se při krájení nebude rozpadat. Stačí si pomoct vidličkou

Krájejte cibuli mnohem rychleji a efektivněji jen díky obyčejné vidličce. Ušetříte tím čas i potoky slz, kterým se jinak při krájení cibule nevyhnete.

i Zdroj fotografie: sunny mama/ Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0
                   

Cibule je základem řady oblíbených jídel, ale její krájení určitě nepatří mezi oblíbené činnosti v kuchyni. S trochou důvtipu si však lze jednoduše vypomoci a cibuli nakrájet rychleji a mnohem snadněji. Existují sice různé pomůcky, které mají tuto činnost zjednodušit, ale vystačíte si i s obyčejnou vidličkou. Z krájení cibule už nebude obávaný strašák všech kuchyňských prací.

Při krájení cibule může dojít k úrazu

Největším problémem při práci s cibulí je fakt, že vám brzy začnou slzet oči. Původcem těchto potíží jsou silice, které se začnou uvolňovat při porušení cibulové slupky a dráždí vaše slzné kanálky. Nezastavitelné potoky slz jsou při přípravě pokrmu nejen velmi nepříjemné, ale také značně ztěžují práci s nožem. Může tak snadno dojít k úrazu.

Při smažení cibule se vyplatí sáhnout po cukru: Špetka urychlí celý proces

Pokud si chcete tuto nepříjemnou činnost co nejvíce ulehčit, určitě vyzkoušejte krájení za pomoci vidličky. Nejprve cibuli rozříznete na polovinu a poté odřízněte stranu s kořeny. Zhruba do této části pak jednoduše zapíchněte vidličku a krájejte ji nejprve napříč a poté podélně. Díky vidličce zapíchnuté v přední části bude cibule držet pohromadě, dokud tento nástroj nevyndáte. Pak se cibule rozpadne přesně podle vašeho řezu.

Krájejte cibuli rychleji, ušetříte svůj čas

Někomu přijde možná tento trik příliš banální, ale věřte, že spoustě lidí opravdu usnadní a urychlí nechtěnou práci. Pokud krájíme cibuli jen pomocí rukou, hrozí zranění, cibule často klouže a také se ihned rozpadá. Zapíchnutá vidlička drží tuto zeleninu pohromadě, tím lze cibuli krájet mnohem rychleji a efektivněji.

krájení cibule iZdroj fotografie: Pexels

Uvidíte, že až vyzkoušíte krájení cibule s pomocí vidličky, už si nebudete umět představit jiný způsob zpracování. Ušetříte tak spoustu času, který budete moci využít na jiné činnosti v domácnosti nebo pro váš zasloužený odpočinek. Pokud chcete vyzrát nad pláčem při krájení cibule, zkuste ji dát nejprve zhruba na půl hodinu do mrazáku, nebo ji oloupejte pod tekoucí vodou. Slzení by mělo být mnohem slabší.

Jak krájíte cibuli vy?

Zdroj: Smakosze
Diskuze Vstoupit do diskuze
59 lidí právě čte
Autor článku

Marie Möglichova

Zobrazit další články