13 osvědčených metod na krájení cibule, po kterých už neuroníte jedinou slzu. Odzkoušeno za vás

Krájení cibule může být bez slz! Nabízíme několik triků, od rychlého krájení až po používání brýlí, které pomohou minimalizovat nepříjemné slzení očí při přípravě cibulových pokrmů.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Nakrájet cibuli bez slz může znít jako nemožný úkol, ale existuje několik triků, které vám mohou pomoci minimalizovat nežádoucí slzení.

Krájení cibule bez slz

Cibule jsou nepostradatelnou součástí české kuchyně, ať už připravujete jakékoli pokrmy, ale krájením mohou způsobit nepříjemné slzení očí. Proč se to děje? Při krájení cibule se buňky naruší, čímž dojde k uvolnění šťávy, která reaguje s vlhkostí ve vzduchu a ve vašich očích. Vytvářejí se dráždivé látky, jako je propanol, kyselina sírová a sirovodík.

Jak minimalizovat slzení:

Rychlé krájení: Profesionální kuchaři doporučují rychlé krájení. Čím rychleji, tím méně budete náchylní k slzení. Dbejte však na opatrnost, abyste se neporanili.

Brýle: Potápěčské nebo lyžařské brýle mohou ochránit oči před dráždivými látkami.

Držte pusu zavřenou: Zajímavým trikem je dát si do úst během krájení cibule lžičku, což by mělo zabránit vstřebávání výparů.

Svíčka nebo hořák: Zapálená svíčka nebo plynový hořák poblíž mohou zamezit proniknutí vůně cibule do očí.

cibule slzení iZdroj fotografie: Depositephotos

Větrák nebo digestoř: Nasměrujte větrák tak, aby odváděl výpary od vás, nebo zapněte digestoř, abyste minimalizovali kontakt s dráždivými látkami.

Pískejte si: Vytvořte proud vzduchu pískáním, aby odháněl výpary z cibule.

Ochlaďte nebo ohřejte cibuli: Mrazák nebo mikrovlnná trouba mohou zmírnit tvorbu dráždivých látek v cibuli.

Pod tekoucí vodou: Loupejte a opláchněte cibuli pod tekoucí vodou, abyste minimalizovali slzení.

Žvýkejte chleba: Žvýkání chleba během krájení může pomoci minimalizovat slzení.

Ostřejší nůž: Používejte ostrý nůž a krájejte cibuli tak, aby se rozpadla až na konci, což může snížit uvolňování dráždivých látek.

Namočte prkénko do octa: Octem ošetřené prkénko nebo namočený nůž může neutralizovat enzymy způsobující dráždění od cibule.

Zkuste několik těchto triků a uvidíte, který vám nejlépe vyhovuje při přípravě cibulových pokrmů.

Máte svůj trik na krájení cibule bez slz?

Diskuze Vstoupit do diskuze
139 lidí právě čte
Zobrazit další články