Při krájení cibule neukápne ani slzička: Pomůže zapálená svíčka, zmražení i obyčejná voda

Jen málokdo si užívá krájení cibule, a to kvůli nepříjemnému pálení v očích a následnému slzení. Přitom stačí využít obyčejnou svíčku nebo zmražený nůž a bude po slzách.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Cibule je ingredience, která se využívá v mnoha jídlech. Ovšem každá hospodyňka při jejím krájení už určitě naplakala hromadu slz. Existuje vůbec nějaký způsob, jak potoku slz při krájení cibule jednoduše a rychle zamezit? Podle všeho k tomu stačí jen obyčejná svíčka nebo lehce upravený nůž.  

Za pálení v očích mohou sirné výpary 

Pláč u krájení cibule je naprosto normální reakcí. Podle toho, jak moc pláčete, dokonce poznáte jak kvalitní a chutná cibule je. Má totiž ve výbavě svůj vlastní obranný mechanismus, který se spustí při narušení byť jen povrchové slupky. Stačí jen jeden řez a u správné cibule vám začnou ihned téct slzy jako hrachy.  

cibule v bedýnce

Skladování cibule, aby vydržela co nejdéle: Ideální je tmavé a větrané místo

Příčina slzení u krájení cibule je velice jednoduchá. Při řezu do cibule se uvolňuje chemická sloučenina obsahující síru, rychle se vypařuje a dostává se až do oka, jehož sliznici podráždí. Oko pálí, slzí a nejde to zastavit. Naštěstí existuje pár opravdu jednoduchých triků, díky kterým při krájení cibule z oka nekápne už ani slzička.  

cibule na hromadě iZdroj fotografie: Pexels

Vyzkoušejte svíčku nebo navlhčený nůž 

Jedním z ověřených způsobů, jak zabránit pláči při krájení cibule, je pomocí obyčejné svíčky. Pokud u dřevěného prkénka, na kterém krájíte cibuli, zapálíte obyčejnou svíčku, máte vystaráno. Svíčka podle všeho spálí sirné výpary, které se z cibule linou, a vaše oko tak zůstane zcela suché. Opravdu efektivní řešení, ovšem pozor na otevřený oheň v místnosti. Po nakrájení cibule nezapomeňte svíčku vždy uhasit.  

Známějším a oblíbenějším způsobem, jak předejít slzám při krájení cibule, je navlhčení nože, kterým se chystáte cibule krájet. Ovšem dbejte zvýšené opatrnosti, aby vám navlhčený nůž při krájení nesklouzl. Druhou variantou je nůž na moment zmrazit v mrazáku, což splní úplně stejnou službu, a vy budete krájet cibuli bez slz a utrpení.  

Jak krájíte cibuli vy?

Zdroj: NewsGlavred
Diskuze Vstoupit do diskuze
105 lidí právě čte
Autor článku

Marie Möglichova

Zobrazit další články