Konec spálené cibule: Jednou kostkou ledu se dá celá situace zachránit

Připálení cibule je nemilá věc, která vám může pokazit vzhled i chuť celého pokrmu. Pomocí jediné ingredience se tomuto problému můžete vyhnout.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Pokud máte rádi smaženou cibulku, ať už jako ingredienci k přípravě jídla, nebo jako přílohu k již hotovému pokrmu, jistě se vám už někdy stalo, že jste ji spálili. Stačí se jen na malý okamžik otočit a neštěstí je na světě. Naštěstí se s vámi zkušení šéfkuchaři rozhodli podělit o recept, jak se tomuto problému jednoduše vyhnout. Stačí vám, pokud budete mít v mrazáku zásobu něčeho tak obyčejného, jako je led.  

Spálená cibule může jídlo nenávratně pokazit 

Zčernalá cibule může pokazit jak vzhledový, tak i chuťový dojem z jídla. Její chuť má velmi nahořklý nádech, a proto byste ji do jídla rozhodně přidávat neměli. Riskujete tak nenávratné zkažení celého pokrmu. O vzhledové stránce ani nemluvě. Zčernalé uhlíky opravdu moc efektivně nepůsobí. Pokud stihnete včas zasáhnout, můžete spálení cibule jednoduše odvrátit, vaše jídlo zachránit a na obědě si pochutnat.   

Pokud smažíte cibuli a na pánvi začne zlehka černat, nemusíte ji ihned vyhazovat. Stačí jen snížit teplotu na sporáku a smažení by mělo ustat. Pokud ani to nepomůže, je na čase problém vyřešit poněkud radikálněji. Vyndejte z mrazáku kostku ledu a jednoduše ji vhoďte na pánev ke smažené cibuli. Teplota se sníží opravdu rychle, a cibule se tak okamžitě přestane připalovat. Vody, která na pánvi zbude po roztání ledu, se bát nemusíte. Z pánve se odpaří poměrně rychle a cibule se tak dusit nestihne.  

cibule na hromadě iZdroj fotografie: Pexels

Led pouze na vychladlou pánev 

Dbejte však na svoji bezpečnost a led dávejte jen na pánev, která je odstavená z plotny. Přidání vody na horkou pánev by pravděpodobně způsobilo intenzivní poprskání všeho kolem, a tedy i vašich rukou nebo oblečení. Na sebe si vezměte pro jistotu zástěru a led pokládejte jen na vychladlý a také nepřilnavý povrch. Led by mohl povrch jiného než nepřilnavého nádobí nenávratně poškodit.  

Jak smažíte cibuli vy?

Zdroj: Ukr
Diskuze Vstoupit do diskuze
129 lidí právě čte
Autor článku

Marie Möglichova

Zobrazit další články
JakZdravě.cz
JakZdravě.cz
Superpotravina med: Potravina plná vitamínů pomůže nejen na nachlazení
DámskýDeník.cz
DámskýDeník.cz
České matky se obuly do Simony Krainové kvůli výchově dětí. Jsou podle nich nevzdělané
Události247.cz
Události247.cz
Konsolidační balíček dostává svou podobu, předčasný důchod bude zřejmě minulostí
VědaŽivě.cz
VědaŽivě.cz
Jaký je původ tajemného Čupakabry: Někteří zastávají teorii, že jde o výsledek mimozemského genetického inženýrství