Chyby při vaření brambor likvidují důležité živiny. Jednou z nich je dávat je do studené vody

Vařte brambory tak, aby byly rychle oloupané, ještě rychleji hotové, a hlavně chutné. Když budete dodržovat pár rad, zvládnete to taky.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Vaření brambor není žádná věda, ale pomocí několika tipů můžete ovlivnit nejen jejich chuť, ale také obsah vitaminů. Málokdo ví, že při vaření by se měly brambory vložit již do horké a osolené vody. Nikoliv do studené, jak je v mnoha domácnostech obvyklé. Takto se v bramborách udrží veškeré důležité vitamíny a živiny.  

Vařte brambory ve slupce 

Brambory byste měli vařit ve vroucí vodě minimálně 15–20 minut. Pokud vaříte staré brambory, ideální je vařit je ve slupce, která je plná vitamínů. Pokud s tím však máte problém, zkuste je oloupat co nejjemněji a některé kousky slupky ponechat. Je to na bramboře opravdu ta nejzdravější část. V rámci udržení správné chuti vařené brambory je také určitě lepší vařit je odkryté, bez pokličky.  

Pokud máte v plánu z brambor dělat kaši, nakrájejte je na co nejmenší kousky. Mnoho hospodyněk při krájení spěchá a vaří velké kusy brambor. Paradoxně však uvařit větší kusy brambor trvá déle než dát si práci s krájením a vařit malé kousky. Vaše bramborová kaše bude mnohem chutnější, pokud do ní přidáte máslo, cibuli a také mléko. Mléko nezapomeňte ohřát. Studené mléko způsobí zešednutí kaše, což opravdu nevypadá hezky.  

iZdroj fotografie: Pexels

Existuje také způsob, jak urychlit samotné vaření brambor. Stačí do hrnce vložit kousek másla či jiného tuku, například oleje. Tím se zvýší tepelná kapacita vody a bude se vařit opravdu mnohem rychleji. Kromě toho tuk přidaný do hrnce při vaření dodá bramborám i nezvyklou a jemnou chuť.  

Okořeňte brambory libovolným kořením 

Dobrým nápadem je také brambory jednoduše okořenit. Ideální je například rozmarýn. Vaše vařené brambory pak budou chutné, voňavé a rozhodně neotřelé. Můžete si dokonce vyrobit vlastní směs z koření. Zkuste zkombinovat česnek, pepř, kmín a koriandr. Takto kořeněné brambory se hodí k přírodním plátkům masa nebo třeba ke grilované zelenině.  

Zjednodušit si můžete dokonce i loupání brambor. Stačí je nejprve umístit do horké vody, tzv. je spařit, a poté hned do studené vody. Slupka z nich půjde oloupat opravdu mnohem lépe. Variantou je také brambory ponořit na 15–20 minut do slané vody. Bude to fungovat úplně stejně, slupka půjde oloupat zase o trochu lépe. I na tak banální věci, jakou je vaření brambor, se dá něco vylepšit. Vyzkoušením těchto triků a rad nemáte co zkazit, jen získat.  

Jak vaříte brambory vy?

Zdroj: Ukr.Media
Diskuze Vstoupit do diskuze
104 lidí právě čte
Autor článku

Marie Möglichova

Zobrazit další články