Bleskurychlé rozmrazení masa: Horká voda je ta nejhorší cesta. Ideální je ohřátí v mikrovlnce

Správné rozmrazení masa není žádná věda, stačí jen hrnec se studenou vodou a maso bude k obědu tak akorát. Nebo pokud spěcháte, pomůže mikrovlnná trouba.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Správně rozmrazené maso může ovlivnit i samotnou chuť pokrmu. Vždy je důležité na rozmrazování příliš nepospíchat a věnovat tomu určitý čas. V opačném případě hrozí nerovnoměrné rozmrazení masa, ale můžete dokonce vytvořit prostředí, kde se bude dařit nežádoucím bakteriím a plísním. Dbejte proto na včasné vyndání masa z mrazáku, ať pak nejste ve stresu a nemusíte na rozmrazení masa spěchat.

Maso dejte do studené vody

Ideální je maso vyndat večer před plánovaným vařením. Větší kusy zmrzlého masa vložte jednoduše do hrnce se studenou vodou a nechte ho tam, dokud plně nerozmrzne. Pokud maso vytáhnete z mrazáku až ráno, snažte se každou půl hodinu vodu v hrnci vyměnit a udržovat tak stále stejnou teplotu. Pomalé rozmrazení masa je to nejlepší, co pro svůj oběd můžete udělat.

Palička na maso má 2 strany. Ta se zoubky slouží k naklepání tužšího masa, hladká se hodí na drůbeží

Maso je nejlepší ponořit do studené vody v uzavíratelných Zip-Lock sáčcích. Ponořené musí být úplně celé a vodu pravidelně vyměňujte z důvodu vyrovnání teplot. Maso vyndané z mrazáku se díky vodě pomalu zahřeje a voda se zase díky masu ochladí. Tím se rozmrazování zpomalí, ale problém snadno vyřeší právě vyměněná, čerstvá voda. Když půjdete okolo, vždy si vzpomeňte a vodu v hrnci jednoduše vyměňte.

Místo horké vody mikrovlnná trouba

Největší chybou, kterou člověk může udělat, je použít k rozmrazení masa teplou, nebo dokonce horkou vodu. Rychlé rozmrazení horkou vodou podstatně zhorší kvalitu masa a nadmíru také podporuje tvorbu příznivého prostředí pro bakterie a plísně na povrchu masa. Vždy proto raději myslete dopředu a maso z mrazáku vyndejte včas.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Vhodný, ale pomalejší způsob rozmrazení masa je ponechání zmrazeného masa přes noc v lednici. Večer před plánovaným vařením ho jednoduše vyndejte z mrazáku a dejte ho do chladničky. Ráno by mělo být připravené tak akorát na přípravu oběda. Pokud jste si vzpomněli doslova na poslední chvíli, můžete maso rozmrazit také v mikrovlnné troubě. Tento způsob je rozhodně nejrychlejší, je však třeba maso často otáčet a také dávat pozor na nerovnoměrné rozmrazení masa, jelikož horní vrstva by se snadno mohla přehřát.

Jak rozmrazujete maso vy?

Zdroj: Smakosze
Diskuze Vstoupit do diskuze
148 lidí právě čte
Autor článku

Marie Möglichova

Zobrazit další články