Úprava poloviny dvojdomu z minulého století pro potřeby velké rodiny. Hlavní myšlenkou bylo vytvořit velký společný prostor

Původní komplikovaná dispozice rodinného domu z 50. let vzala za své. Vznikl tak otevřený přívětivý prostor podporující rodinnou pospolitost.

Prosklený rodinný dům i Zdroj fotografie: Tiskové materiály ORA, fotograf Jiří Alexander Bednář
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály ORA, fotograf Jiří Alexander Bednář
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály ORA, fotograf Jiří Alexander Bednář
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály ORA, fotograf Jiří Alexander Bednář
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály ORA, fotograf Jiří Alexander Bednář
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály ORA, fotograf Jiří Alexander Bednář
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály ORA, fotograf Jiří Alexander Bednář
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály ORA, fotograf Jiří Alexander Bednář
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály ORA, fotograf Jiří Alexander Bednář
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály ORA, fotograf Jiří Alexander Bednář
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály ORA, fotograf Jiří Alexander Bednář
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály ORA, fotograf Jiří Alexander Bednář
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály ORA, fotograf Jiří Alexander Bednář
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály ORA, fotograf Jiří Alexander Bednář
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály ORA, fotograf Jiří Alexander Bednář
Dalších 11 fotografií
Dalších 11 fotografií
                   

Zadání pro architekty ze studia ORA bylo jasné. Stávající dispozice domu, který jednou svou zdí navazuje na vedlejší stavbu, již nevyhovovala současným potřebám velké rodiny. Komplikovaný prostor přeplněný menšími místnostmi vzal za své. Výsledkem je otevřená plocha, která propojuje dům i s venkovním prostorem pro relaxaci. Interiér se nevyhýbá barvám a podněcuje hravost i přemírou struktur a různých povrchových úprav dřeva.

Přízemí se otevírá i do zahrady

Dům z 50. let potřeboval nutně úpravu, aby mohl sloužit potřebám velké rodiny. Ta si přála více otevřeného prostoru, kde by mohla fungovat společně. To stávající situace neumožňovala. Přízemí domu bylo původně rozděleno na několik menších místností. Architekti se tak rozhodli celý přízemní prostor otevřít a přistavit i prosklenou místnost, která jej propojí i se zadní zahradou.

Rodina o 14 členech chtěla bydlet pospolu: Po několika neúspěšných pokusech najít bydlení objevili farmu, kterou proměnili v luxusní sídlo

„Dům musel být zevnitř radikálně proměněn, prostorově i provozně – muselo se otevřít přízemí,“ cituje ArchDaily autory projektu. Uprostřed domu našel místo hladký krb obložený betonovou stěrkou. V otevřeném prostoru také dominuje kuchyňská linka s velkorysým ostrůvkem. Tady si architekti pohráli s hravým kombinováním barev. Na část s velkým jídelním stolem pak navazuje obývací část s pohovkou a televizí.

Z ulice dostal dům dominantu v podobě vikýřového okna

V přízemí tak zůstala jako samostatná místnost jen ložnice a pracovna. Všechny dětské pokoje byly přesunuty do patra. To doznalo také velkých úprav. Ze strany do ulice přibyl vikýř s velkým oknem obloženým dřevěnými lamelami. Ten slouží dětem v horním patře jako herna. Více do uliční části domu nechtěli architekti zasahovat, aby příliš neměnili jeho původní ráz.

Prosklený rodinný dům iZdroj fotografie: Tiskové materiály ORA, fotograf Jiří Alexander Bednář

Zato strana směřující do zahrady se proměnila téměř kompletně. I horní patro je celé prosklené a kopíruje tak spodní prosklenou místnost. Do domu tak proudí velké množství světla a v letních měsících se může celý vnitřní prostor rozšířit ještě o venkovní část dvora, který se stává jeho součástí. Hlavní materiály použité v interiéru jsou pak v kombinaci dřeva a betonu.

Do původně uzavřeného interiéru se tak podařilo vnést vzdušnost, světlo, a především poskytnout rodině velký společný prostor k setkávání. Podívejte se i na další zajímavou rekonstrukci staršího rodinného domu na adbz, kde se architekti zaměřili na minimalistický design, který mu nyní dodává příjemnou atmosféru.

Architekti:ORA
Plocha:390 m²
Realizace:2022
Lokalita:Ostopovice, Česká republika

Galerie

Dalších 11 fotografií
Dalších 11 fotografií

Jak se vám toto řešení líbí?

Diskuze Vstoupit do diskuze
149 lidí právě čte
Autor článku

Anna Sedláková

Zobrazit další články