Domácí hranolky, kterým se ty z restaurace jen stěží vyrovnají. Není potřeba ani kapka oleje a jsou křupavé i 3 hodiny od přípravy

Neodoláte chuti lahodných hranolků, ale chcete si udržet zdravou figuru? Díky tomuto jednoduchému receptu bez použití kapky oleje nebudete muset ničeho litovat.

i Zdroj fotografie: iStock
                   

Hranolky patří mezi nejoblíbenější přílohy vůbec. Dají se skvěle kombinovat s jakýmkoliv masem, zeleninou, hamburgery nebo si je můžete vychutnat jen tak samotné. Přestože však skvěle chutnají, měli byste brát také na vědomí skutečnost, že je k jejich přípravě používáno velké množství oleje, což není zrovna nejvhodnější pro vaše zdraví. Naštěstí však existují recepty, jako je tento, které nevyžadují ani jednu jeho kapku. Jde tak o skvělou a mnohem zdravější alternativu klasických hranolků. 

Hranolky miluje naprosto každý

Lidé milují brambory – snadno se připravují a jsou prostě vynikající přílohou, která se hodí téměř ke každému jídlu. Můžete je nechat udělat v páře, troubě nebo jednoduše v hrnci. Nejznámější a nejoblíbenější bramborový recept jsou však především hranolky, které má rád pravděpodobně každý. Uvnitř jsou měkké a na povrchu krásně křupavé, naprostá lahoda! Mnoho lidí si však neuvědomuje, že se připravují ve velkém množství oleje, což je pro tělo velmi nezdravé. Naštěstí však existují skvělé alternativy, díky kterým budou mnohem zdravější.

Příprava zdravých hranolků

Pokud nechcete přestat jíst hranolky, ale děsí vás jejich obsah kalorií a množství použitého oleje k jejich přípravě, nemusíte zoufat. Naštěstí totiž existuje skvělý recept, který nevyžaduje ani kapku mastné tekutiny nebo jiné nezdravé přísady do této oblíbené přílohy. Dejte si však pozor, abyste je také nedoplňovali majonézou nebo kečupem, což jsou další méně zdravé potraviny. K přípravě zdravých hranolků budete potřebovat následující ingredience: 

iZdroj fotografie: Depositphotos
  • 5 až 7 středně velkých brambor
  • 2 vaječné bílky
  • trochu soli podle chuti
  • trochu sladké papriky

Postup pro přípravu:

  • Nejprve oloupejte všechny brambory a nakrájejte je na malé kousky připomínající tvar hranolků (záleží pouze na vás, jak je chcete mít velké, ovšem pamatujte, že čím tlustější budou, tím méně budou křupavé). 
  • Nyní oddělte bílky od žloutků, začněte je šlehat, dokud nezpění, a poté je dochuťte veškerým kořením. 
  • Dále do vaječné směsi přidejte nakrájené brambory a ujistěte se, že je vše dobře promícháno, zejména koření. Poté hranolky položte jeden vedle druhého na plech vyložený pečicím papírem. 
  • Připravený plech nyní vložte do trouby předehřáté na 200–220 stupňů (pokud jsou hranolky tlustší, zvolte raději 220 stupňů, a pokud jsou tenčí, postačí 200 stupňů) a pečte je 7–10 minut, dokud zcela nezezlátnou na povrchu. 
  • Jakmile budou hotové, nechte je ještě chvíli vychladnout a poté je můžete rovnou podávat, například s nízkokalorickým sosem nebo je přidejte k masovému pokrmu. Jejich chuť si navíc můžete doladit, jak jen budete chtít. Dobrou chuť! 

Jak se lahodné domácí hranolky podařily vám?

Zdroj: AlphaFoodie
Diskuze Vstoupit do diskuze
59 lidí právě čte
Autor článku

Lukáš Jírovec

Zobrazit další články