Tímto způsobem mi polévka vydrží měsíc čerstvá. Zde je návod
adbz.cz » Hobby » Pravidla správného uchování polévky, aby vydržela dlouho čerstvá. Hlavním pomocníkem bude lednice

Pravidla správného uchování polévky, aby vydržela dlouho čerstvá. Hlavním pomocníkem bude lednice

Staré české přísloví říká, že polévka je grunt. Jde skutečně o stravovací základ, který se v nějaké podobě ujal po celém světě. Její skladování má svá pravidla.

polevka
Zdroj fotografie: Springnuts/ Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0

Polévka se při špatném skladování může poměrně rychle zkazit. Navíc u ní nehrozí, že by část byla v pořádku a část špatná. Je to tekutina, tudíž efekt zasahuje celý pokrm najednou. Na druhou stranu pokud je dostatečně sytá, dokáže nahradit i celé jídlo. Hodně vývarů se dá navíc konzumovat s pečivem, což z nich udělá prakticky celý oběd. Ale ať už jste udělali gulášovou, ostrou česnečku nebo hovězí vývar, chcete si na této dobrotě určitě pochutnat i za pár dní.

Základy skladování polévek

Uvaříte-li opravdu hodně polévky (čehož se nebojte), je potřeba ji rozdělit na několik porcí. Ty pak skladujte v lednici nebo rovnou v mrazáku. Dle NápadyNávody je však třeba vždycky počkat, až polévka úplně vychladne. Stačí pokojová teplota, nenechávejte ji tak však déle než 2 hodiny. Necháte-li ji přes noc venku, například na balkoně, může vám prudká změna počasí zkazit i právě uvařený pokrm. Skladování pak záleží na tom, jak rychle plánujete celý objem sníst. Pokud rychle, stačí lednice.

Hrachová miska
Zdroj fotografie: Pixabay

V takovém případě můžete polévku nechat i v hrnci, nádobou s pevným víkem se však nedá nic zkazit. Dávejte ji spíše do horních polic, tam je totiž teplota stabilnější. Čerstvá takto vydrží i 4 dny. Zkáza jídla se pozná podle chuti, u polévky lze zachytit tzv. „náběh“. Není tedy zcela kyselá, ale už nemá ani původní chuť. V této fázi není přímo závadná, mohou vás však potkat lehké potíže s trávením. U dlouhodobého skladování je jasným řešením umístění v mrazáku.

Správné zmrazení polévky

Vynikajícím prostředkem k mrazení polévek jsou prázdné kbelíky od bílého jogurtu. Uvnitř nechte asi 3 cm volného prostoru, protože tekutiny mrazem nabývají na objemu. Jak uvádí Kupi, vydrží vám takto asi 2–3 měsíce. Vaříte-li veganskou polévku, je maximem i půl roku. Tyto informace ovšem neberte jako záruku, v případě každého jídla jsou nejlepším detektorem vaše smysly. Jakmile se setkáte s odlišnou chutí nebo barvou, polévku nejezte.

Dejte si také pozor na správné uspořádání mrazáku, už jsme se o něm na adbz zmiňovali. Faktem zůstává i skutečnost, že ne každá polévka se na zamrazení hodí. Nejlepší jsou vývary, vyhněte se polévkám s bramborami. Bramborám mrazák vůbec nesvědčí, vyleze z toho jen taková hmota bez chuti a barvy,“ podotýká Růžena R. z Bučovic. Při návratu do normální teploty přesuňte skladovací box z mrazáku do lednice a nechte polévku přes noc rozmrzat.