Staré prostory kostela ze 17. století dostaly druhou šanci. Vyrostl v něm komplex kanceláří, historická tvář mu však zůstala

Architektonické studio si zřídilo vlastní kanceláře v prostorách starobylé kaple. Zachovalo při tom historický vzhled budovy a dalo jí novou funkci.

i Zdroj fotografie: S vědomím Klaarchitectuur
i Zdroj fotografie: S vědomím Klaarchitectuur
i Zdroj fotografie: S vědomím Klaarchitectuur
i Zdroj fotografie: S vědomím Klaarchitectuur
i Zdroj fotografie: S vědomím Klaarchitectuur
i Zdroj fotografie: S vědomím Klaarchitectuur
i Zdroj fotografie: S vědomím Klaarchitectuur
i Zdroj fotografie: S vědomím Klaarchitectuur
i Zdroj fotografie: S vědomím Klaarchitectuur
i Zdroj fotografie: S vědomím Klaarchitectuur
i Zdroj fotografie: S vědomím Klaarchitectuur
Dalších 7 fotografií
Dalších 7 fotografií
                   

Cihlové zdi, stará omítka, vybledlé fresky a kostelní kupole. To vše vytváří neobvyklou atmosféru pro osoby, které mají šanci v tomto jedinečném prostoru pracovat. Stará budova se nachází v belgickém městě Limburg a byla postavena v 17. století. Od roku 1872 je zde funkční kaple. V současné době byl kostel uznán jako součást historického dědictví. Jeho zdi byly však zchátralé a prostory už nesloužily původnímu účelu.

Nový život pro staré prostory

Designéři před sebou měli opravdu nelehký úkol. Zvenčí si kaple zachovala veškeré původní atributy, zatímco uvnitř byla instalována moderní a autonomní struktura. Autoři projektu navíc umístili veškeré kancelářské vybavení podél jedné ze zdí. Střední část kostela tak stále zůstává volná. Originální bloky vyrobené v minimalistickém duchu obsahují vše, co místní personál potřebuje k plnohodnotné kancelářské práci.

Lidé zde tak mají k dispozici pohodlná pracoviště, konferenční prostor, skříně na veškeré vybavení i toalety. Volný prostor je pak využíván na nejrůznější akce. Kaple bude obci sloužit v novém kabátě i nadále. Čtyři bloky, chaoticky naskládané jeden za druhým, tvoří vlastní kancelářské prostory. Nejvyšší z nich dokonce přesahuje ze střechy. Bylo to ovšem docela snadné, protože ta musela stejně projít radikální změnou.

Dva světy si podávají ruce

Pracovní prostory jsou navzájem propojeny úzkými černými schodišti. Horní patra ještě nabízí pohled na původní dřevěné trámy, které nesou střechu kaple. Části cihlového zdiva, zbytky fresek i popraskané omítky nechali projektanti v původní podobě. Vznikl tak zajímavý kontrast mezi tmavými starými částmi a sněhově bílou povrchovou úpravou nových kancelářských bloků, černými schody a podlahou s geometrickým vzorem.

iZdroj fotografie: S vědomím Klaarchitectuur

Architekti použili prvky kovového dekoru, který byl vyroben v duchu křesťanské středověké ikonografie. Snídaňový bar natřený zlatou barvou jasně evokuje kostelní oltář. Kávovar a police na nádobí v kuchyni jsou zasazeny do tvaru kříže. Projekt ukazuje, že historické prostory mohou získat novou funkci, aniž by se ztratila původní důstojnost a cokoli bylo zničeno. Na návštěvu uvnitř pak nezapomene ani klient kanceláře, ani věřící.

Jaká podobná spojení prostor jste kde zachytili?

Zdroj: HomeBuilding

Galerie

Dalších 7 fotografií
Dalších 7 fotografií
Diskuze Vstoupit do diskuze
146 lidí právě čte
Zobrazit další články