Vysoké stropy jsou velkou výhodou. Takhle je lze využít
adbz.cz » Architektura » Při rekonstrukci historického bytu využili vysoké stropy ve svůj prospěch. Získali tak mnoho úložného prostoru

Při rekonstrukci historického bytu využili vysoké stropy ve svůj prospěch. Získali tak mnoho úložného prostoru

Rekonstrukce dvoupokojového bytu díky vysokým stropům proběhla na jedničku. Architekti vytvořili nádherný prostor plný elegance, aniž by museli příliš bourat.

Rekonstrukce bytu s vysokými stropy
Zdroj fotografie: Tiskové materiály Line Design Studio, fotograf Sergej Melnikov

Mladá klientka požádala architekty z Line Design Studio, aby přestavěli její dvoupokojový byt v historické části města Kaliningrad. Jelikož se jedná o velmi zelenou část města, rozhodli se vytvořit světlý prostor pro pohodlný život se vším, co je potřeba – šli na to však elegantní, minimalistickou cestou a během rekonstrukce využili především velké stropy místností. Právě díky nim totiž nemuseli demontovat stávající příčky a efektivně využili malý prostor a uspořádání jeho místností. Ve výsledku vzniklo útočiště v moderním stylu a s příjemnou atmosférou. 

Nádherný byt pro mladou majitelku 

Výhodou tohoto krásného bytu bylo, že i přes svou malou velikost měl poměrně vysoké stropy (3 metry), velká okna a terasu. Díky tomu mohli architekti využít co nejvíce prostoru a přestavět jej na standardní místo pro život s pohodlnou atmosférou a dostatkem potřebných místností. Důležitou roli hrálo také samotné uspořádání bytu, které bylo klíčové při návrhu a umožnilo minimální demontáž stávajících příček. To sice odborníkům ušetřilo práci, ale museli přijít na efektivní řešení, jak tyto prostory co nejefektivněji využít.

Ačkoliv plánování bylo náročné a zdlouhavé, architekti nakonec přišli se skvělým řešením přestavby. S využitím omezeného prostoru vstupní jednotky přetvořili místnost na šatní skříň pro oděvy a mimořádně prostorné mezipatro se speciálně navrženým schodištěm. Za tímto účelem museli také odstranit část stěny mezi kuchyní a chodbou a vytvořit tak jeden plynulý prostor od vstupu do obývacího pokoje a kuchyňské části. Aby poté proudilo do místnosti dostatečné množství denního světla, prořezali z koupelny malé okno. 

Klidná atmosféra místností 

Následně přišla řada na rekonstrukci kuchyně. Ta získala růžovou barvu, která splývá s klidnou atmosférou interiéru bytu. Obývací pokoj je poté minimalistický a za jeho posuvnými panoramatickými dveřmi je velký prostorný balkon, který může klientka využívat jako plnohodnotné odpočívadlo. Průhledné dveře do stropu s vlnitým sklem jsou vstupem do útulné ložnice – architekti je zvolili proto, že skvěle propouští sluneční světlo do chodby a díky své textuře skla zachovávají soukromí v místnosti.

ruzova mistnost jednoluzkovy byt
Zdroj fotografie: Tiskové materiály Line Design Studio, fotograf Sergej Melnikov

Prostor ložnice přestavěli tak, aby místnost kombinovala místo na spaní, klidný prostor pro čtení a pracovní kout u okna s velkým množstvím rostlin – ty zde vytváří příjemnou atmosféru a udržují uvnitř dobrý vzduch. Za zmínku stojí také formovaný okenní otvor do koupelny, kterým přes den prochází přirozené světlo do dříve uzavřeného prostoru. Byt nyní celkově působí více otevřeně a díky využití úložných prostorů je v něm dostatek místa pro vykonávání každodenních činností a případnou relaxaci. 

Nábytek na přání architektů 

Interiér bytu je v jádru monochromatický a pouze růžová barva označuje zrekonstruovanou kuchyňskou plochu v prostoru. Ta však velmi dobře ladí s charakterem a přístupem majitelky bytu, která je nyní maximálně spokojená. Kouzlo tvoří také veškerý nábytek, který nechali architekti vytvořit podle vlastních výkresů – snažili se vytvořit ideál domácí pohody ve skandinávském designu, který příliš nebije do očí, a naopak zachovává klidnou atmosféru. 

Architekti:Line Design Studio
Rozloha:43 m²
Rok realizace:2021
Lokalita:Kaliningrad, Rusko