Polské armádní muzeum: Skládá se ze dvou budov po 8 blocích spojených společnou střechou. Celková plocha je více než 12 000 m²

Propojení bohaté historie a dnešní doby uprostřed Varšavy s ladností a ohledem na okolní přírodu na kopci.

Muzeum i Zdroj fotografie: Tiskové materiály WXCA, fotograf Marcin Czechowicz
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály WXCA, fotograf Marcin Czechowicz
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály WXCA, fotograf Marcin Czechowicz
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály WXCA, fotograf Marcin Czechowicz
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály WXCA, fotograf Marcin Czechowicz
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály WXCA, fotograf Marcin Czechowicz
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály WXCA, fotograf Marcin Czechowicz
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály WXCA, fotograf Marcin Czechowicz
Další 4 fotografie
Další 4 fotografie
                   

Projekt měl za úkol propojit historii města i celé země se současností. Jelikož se nachází na kopcovitém terénu uprostřed varšavské citadely, která byla postavena ve 30. letech 19. století, nebyl to pro architekty WXCA snadný úkol. Citadela byla až dosud zakázanou oblastí a po staletí ji využívala jen polská armáda. Nyní se jedná o jeden z největších muzejních komplexů v Evropě díky propojení muzea polské armády s Muzeem 10. pavilonu varšavské citadely, Katyňským muzeem a brzy zbudovaným Muzeem polské historie. Tento projekt armádního muzea je tedy součástí většího celku, na němž se společně s architekty úzce podílí Buro Happolda.

Kompozice prostoru

Návrh projektu architektů WXCA zahrnuje hned dvě budovy. Nyní již zcela dokončená jižní budova čeká na dokončení severní strany u náměstí Gwardii Pieszej Koronnej spolu s rekonstrukcí dalších objektů na tomto místě. Jižní budovu tvoří osm bloků, které propojuje střecha se zeleným nádechem, aby odrážela okolní přírodu. Celkový prostor celé budovy disponuje více než 12 000 metry prostoru, který slouží jako výstavní sály pro trvalé i dočasné výstavní akce. Celá budova je z litého betonu do výšky přes 7 metrů. Venkovní fasáda budovy je tvořena bedněním se vzorem šipek. Souzní s vojenskou výzdobou a tematikou celého místa. Objekt tedy svým zevnějškem zdůrazňuje historii místa prolínající se až do dnešní doby. Zmíněný vzor je použit i na stěnách galerie a v různých částech vnitřních prostor.

galerie iZdroj fotografie: Tiskové materiály WXCA, fotograf Marcin Czechowicz

Budova má velice náročné technické požadavky, které musí korespondovat s designem stavby. Z toho důvodu byla velmi důležitá úzká spolupráce mezi architekty a inženýrem Buro Happoldem. Mohutný strop z betonu spolu se střechou poskytují místu teplotní stabilitu. Díky zemnímu výměníku vznikl nízkoenergetický systém s 91 hloubkovými vrty (až do 150 metrů) kombinovanými s tepelnými čerpadly. Tento systém zaručí celoroční vytápění.

Propojení historie s dnešní dobou

Spolu s novou budovou byl navržen i zcela nový vstupní tunel, který umožní návštěvníkům vstup z břehu řeky Visly u základny citadely. Díky dodatečnému konstrukčnímu systému bylo dosaženo minimalizace množství použitého betonu. Díky tunelu dochází v budově ke kvalitnější cirkulaci vzduchu. Výsledný projekt dokázal propojit svou historii místa i blízkého města s moderní dobou a svým návštěvníkům přinese nezapomenutelný zážitek.

Historie je nám opět o něco blíž. Zásluhu na tom má spolupráce architektů WXCA a inženýra Buro Happolda. Jak sám autor uvádí na webu ArchDaily, díky dodatečné konstrukci došlo k ještě intenzivnějšímu propojení citadely a města.

Tunel iZdroj fotografie: Tiskové materiály WXCA, fotograf Marcin Czechowicz
Architekti:WXCA
Plocha:12 000 m²
Realizace:2023
Lokalita:Varšava, Polsko

Galerie

Další 4 fotografie
Další 4 fotografie

Pojedete navštívit toto novodobé muzeum?

Diskuze Vstoupit do diskuze
66 lidí právě čte
Autor článku

Monika Hynčicová

Zobrazit další články