Dům pro mladou designérku působí skromně, ale má všechno, co si klientka přála. Včetně věže pro rozjímání

Dům s dřevěnou kostrou se nachází v Nagykovácsi, což není daleko od hlavního města Maďarska. Byl navržen konkrétně pro potřeby mladé grafické designérky.

i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Architecture Uncomfortable Workshop, fotograf Andras Zoltai
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Architecture Uncomfortable Workshop, fotograf Andras Zoltai
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Architecture Uncomfortable Workshop, fotograf Andras Zoltai
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Architecture Uncomfortable Workshop, fotograf Andras Zoltai
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Architecture Uncomfortable Workshop, fotograf Andras Zoltai
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Architecture Uncomfortable Workshop, fotograf Andras Zoltai
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Architecture Uncomfortable Workshop, fotograf Andras Zoltai
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Architecture Uncomfortable Workshop, fotograf Andras Zoltai
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Architecture Uncomfortable Workshop, fotograf Andras Zoltai
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Architecture Uncomfortable Workshop, fotograf Andras Zoltai
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Architecture Uncomfortable Workshop, fotograf Andras Zoltai
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Architecture Uncomfortable Workshop, fotograf Andras Zoltai
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Architecture Uncomfortable Workshop, fotograf Andras Zoltai
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Architecture Uncomfortable Workshop, fotograf Andras Zoltai
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Architecture Uncomfortable Workshop, fotograf Andras Zoltai
Dalších 11 fotografií
Dalších 11 fotografií
                   

Mladá klientka studia Architecture Uncomfortable Workshop vyjádřila svoje požadavky naprosto jasně, navíc se na designu domu i jeho konstrukci aktivně podílela. Ta tak obsahuje proporce jejího designerského vnímání. Středně velká parcela domu leží u paty kopce Zsíros-hergy, ohraničena od severu úzkou zalesněnou roklí. Ještě před dvaceti lety se tu nacházelo hlavně hodně rekreačních objektů, od té doby však v okolí vyrostlo mnoho rodinných domů.

Tři roviny pro tři činnosti

Tento konkrétní domek už na první pohled vyčnívá. Dřevěná stavba shlíží na rokli a vymyká se z okolní krajiny. Jako kdyby odkazoval na nějakou neznámou, dosud neobjevenou místní architekturu. Tvar střechy, kterou podporují dvě delší stěny, připomíná dřevěné domy v Rakousku. Celá stavba je však ve svých proporcích výrazně menší. V základním návrhu hrálo výraznou roli rozdělení prostoru domu na celkem 3 části. Ty souvisejí s využitím přízemí a patra.

iZdroj fotografie: Tiskové materiály Architecture Uncomfortable Workshop, fotograf Andras Zoltai

Dole tak najdete obývací pokoj, kuchyň a koupelnu, v prvním patře zase ložnici a studovnu. Horní „věž“ je místem na klid a rozjímání. Veškeré hlavní funkce domácnosti se koncentrují do přízemí – kuchyně, jídelna, koupelna, obývací pokoj a skladiště. V prvním patře naopak vzniklo propojené místo na práci a spánek. Tento prostor se dá v případě potřeby rozdělit ještě na menší úseky. Skrze trojúhelníkové okno pak hledí na stromy v rokli.

Tradice spolu s moderními prvky

Když stojíte právě na těchto místech, máte neodbytný pocit, že byl celý dům postaven právě s ohledem na výhled. Domek v sobě kombinuje různá tradiční řešení s těmi inovativními. Zmíněná „věž“ na třetím poschodí, přístupná ze žebříku, je místem pro rozjímání. Materiály použité na vnitřní i vnější obložení měly za úkol především uchování přírodního vzhledu tohoto domu.

Dřevěný domek jakoby vypadl z pohádky: Mladý pár zvolil geniální řešení bez závazků a dluhů

Majitelka tak má například v plánu napouštět olejem vnější obložení z červené borovice až poté, co dřevo uschne a zešedne. Celkově je to velmi individuální řešení a neobvyklé využití těchto materiálů. Zdánlivě tradičně vypadající dům je tak řešen velmi moderními metodami.

Architekti:Architecture Uncomfortable Workshop
Plocha:100 m²
Realizace:2017
Lokalita:Nagykovácsi, Maďarsko

Galerie

Dalších 11 fotografií
Dalších 11 fotografií

Na jakém místě by měl stát váš ideální dům?

Diskuze Vstoupit do diskuze
80 lidí právě čte
Zobrazit další články