Architekti měli téměř volnou ruku a mohli tak popustit uzdu fantazii: Vznikl jedinečný dům s důrazem na dřevo

Při realizaci se mohli architekti vyřádit podle vlastních představ. Podařilo se jim tak postavit prostorný a útulný rodinný dům, kde hraje hlavní roli dřevěný materiál.

Dům u chráněné krajinné oblasti – boční pohled i Zdroj fotografie: Tiskové materiály ZONA Architekci, fotograf PION Fotografia
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály ZONA Architekci, fotograf PION Fotografia
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály ZONA Architekci, fotograf PION Fotografia
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály ZONA Architekci, fotograf PION Fotografia
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály ZONA Architekci, fotograf PION Fotografia
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály ZONA Architekci, fotograf PION Fotografia
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály ZONA Architekci, fotograf PION Fotografia
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály ZONA Architekci, fotograf PION Fotografia
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály ZONA Architekci, fotograf PION Fotografia
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály ZONA Architekci, fotograf PION Fotografia
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály ZONA Architekci, fotograf PION Fotografia
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály ZONA Architekci, fotograf PION Fotografia
Dalších 8 fotografií
Dalších 8 fotografií
                   

Návrh designu celé stavby i jejího interiéru byl svěřen do rukou architektů ze studia ZONA Architekci, kteří tak mohli ovlivňovat její vzhled od začátku do konce. Ve spolupráci s klienty díky tomu vznikla jednotná stavba dokonale propojující interiér s exteriérem v jeden konzistentní a funkční celek. Jako hlavní materiál jim přitom posloužilo dřevo.

Dokonalá spolupráce architektů a investorů

Vzájemná důvěra mezi týmem architektů a investorů umožnila oběma skupinám dosáhnout jedinečného výsledku. Usilovnou pílí a důmyslným propracováním vznikla stavba, která splňuje veškeré požadavky investorů a odpovídá na všechny potřeby budoucích majitelů. Zároveň zahrnuje i modernější a netradiční řešení určitých aspektů.

Dům v propojení s okolní přírodou

Aby celá stavba do konceptu okolní krajiny tvořené ochranným pásmem zapadla, byla vytvořena ze dvou prolínajících se krychlí. Větší z nich slouží jako obytná část a v menší se nachází garáž a vybavená tělocvična. Jedním z hlavních požadavků bylo využít přirozené světlo, přestože pozemek není dispozičně ideální. To umožnila nepravidelná konfigurace stěn a část terasy, čímž dovnitř proniká mnohem více slunečního světla.

iZdroj fotografie: Tiskové materiály ZONA Architekci, fotograf PION Fotografia

Kontrast přírodních materiálů a tmavých barev

Fasáda je po celé délce pokryta černou omítkou obsahující chladivé pigmenty a ochranu proti korozi. Doplňkem jsou vertikální lišty vyrobené z kompozitu podobného dřevu, který nevyžaduje další impregnaci. Tento bezúdržbový materiál je dokonalou ozdobou zesvětlující tmavý povrch domu a zároveň kontrastem zvýrazňujícím jednotlivé linie a jeho části.

Asymetrická moderní novostavba nedaleko hranic dokonale zapadla mezi památkově chráněné vily

Podmínkou výstavby bylo zachovat průchod pro zvěř

Vzhledem k umístění rodinného domu na okraji chráněné krajinné oblasti bylo zapotřebí zachovat stávající migrační trasy pro drobnou zvěř. V tomto duchu bylo oplocení vybudováno tak, aby mezi jednotlivými částmi dokázali různí živočichové prolézt na druhou stranu. Dalším důležitým kritériem byl důmyslný odvodňovací systém, který bude odvádět veškerou přebytečnou vodu.

Interiér navazuje na venkovní vybavení

Tento rodinný dům neslouží pouze k bydlení, ale zároveň je místem bohatým na odpočinek, aktivní sportovní vyžití i práci. Různé zóny poskytují majitelům veškerý požadovaný komfort. Materiály použité uvnitř plynule navazují na fasády a celkový charakter objektu, kdy jsou využívány kontrasty tmavé barvy s přírodní barvou dřeva.

iZdroj fotografie: Tiskové materiály ZONA Architekci, fotograf PION Fotografia

Přírodní odstíny jsou doplněny kontrastními prvky v podobě měkkých doplňků, jako je čalounění pohovky nebo taburetu. Dominantní je také odstín granátového jablka, který se sem tam v interiéru nachází a narušuje tak jednolitost celého barevně sladěného konceptu. Použité materiály, zvolené barvy a jednotlivé detaily dělají z tohoto místa moderní, přesto ale velmi útulné místo k bydlení.

Architekti:ZONA Architekci
Plocha:270 m²
Realizace:2017
Lokalita:Polsko

Galerie

Dalších 8 fotografií
Dalších 8 fotografií

Jak se líbí tato novostavba na kraji chráněné krajinné oblasti vám?

Diskuze Vstoupit do diskuze
52 lidí právě čte
Zobrazit další články