Asymetrická moderní novostavba nedaleko hranic dokonale zapadla mezi památkově chráněné vily

Postavit novostavbu ve čtvrti s památkově chráněnými budovami, která musí splňovat vyšší nároky na vzhled, byl pro architekty oříšek. Ovšem poradili si s ním velmi dobře.

i Zdroj fotografie: S vědomím Jan Gutzeit
i Zdroj fotografie: S vědomím Jan Gutzeit
i Zdroj fotografie: S vědomím Jan Gutzeit
i Zdroj fotografie: S vědomím Jan Gutzeit
i Zdroj fotografie: S vědomím Jan Gutzeit
i Zdroj fotografie: S vědomím Jan Gutzeit
i Zdroj fotografie: S vědomím Jan Gutzeit
i Zdroj fotografie: S vědomím Jan Gutzeit
i Zdroj fotografie: S vědomím Jan Gutzeit
i Zdroj fotografie: S vědomím Jan Gutzeit
i Zdroj fotografie: S vědomím Jan Gutzeit
i Zdroj fotografie: S vědomím Jan Gutzeit
i Zdroj fotografie: S vědomím Jan Gutzeit
i Zdroj fotografie: S vědomím Jan Gutzeit
i Zdroj fotografie: S vědomím Jan Gutzeit
i Zdroj fotografie: S vědomím Jan Gutzeit
Dalších 12 fotografií
Dalších 12 fotografií
                   

Vilová čtvrť Oberloschwitz lemuje břehy řeky Labe na severovýchodě německých Drážďan. Vyznačuje se památkově chráněnými budovami z 19. a počátku 20. století, zasazenými do svahů, které bývaly vinicemi. Na přelomu století si tuto oblast oblíbila zejména šlechta a umělci, kteří se tam usazovali, ale také uchylovali do tamních sanatorií. Postavit novostavbu v oblasti s historickými kořeny není jednoduché.

Novostavba se směrem k vrcholu zužuje

Architektonické kanceláři TSSB se to podařilo. Navrhla dům Haus Ludwig pro dva lékaře, který do malebného okolí zapadá. Třípodlažní asymetricky tvarovanou stavbu o hrubé podlahové ploše 477 metrů čtverečních architekti naplánovali na svažitém pozemku, který patří k chráněnému majetku Weidnerova sanatoria. Na severu a východě obytná budova přímo sousedí se parkem se vzrostlými stromy.

V půdorysu domu téměř nenajdete pravé úhly. Budova nazvaná Haus Ludwig se směrem k vrcholu zužuje, což vizuálně podporuje i horizontálně strukturovaná fasáda ze sibiřského modřínu. Interiér se vyznačuje odhalenými betonovými stěnami a dřevěnými podlahami i okny v horních patrech. Přístup je zajištěn centrálním schodištěm ve středu domu, kolem kterého jsou uspořádány obytné prostory.

Střešní terasa poskytuje výhled na údolí Labe

Schodiště kopíruje tvar budovy, spirálovitě stoupá a vytváří velkoryse otevřený prostor chodby ve všech podlažích. V přízemí je jídelna a obývací pokoj, jehož stěna je prosklená od podlahy až ke stropu a je z něj vidět na soukromou terasu. Ta už je zasazená do svahu a v jejím okolí jsou stromy. V horním patře se nachází ložnice s balkonem orientovaným na jih. Střešní terasa, na kterou se vstupuje z pracovny v nejvyšším patře, poskytuje nerušený výhled na okolní přírodu a údolí Labe.

iZdroj fotografie: S vědomím Jan Gutzeit

Důležitým tématem při návrhu domu byl vztah a přechod mezi interiérem a exteriérem. Klienti upřednostňovali neošetřené masivní dřevo. To bylo použito nejen na nábytek a materiály v interiéru, ale vyskytuje se i v exteriéru. Vzdušná dřevěná fasáda je ze skrytých kosočtvercových pásů ze sibiřského modřínu. Rozšíření obytného prostoru směrem ven opticky zajišťuje protažení dřevěné podlahy až na terasu.

Všechny společné pokoje mají přístup ven

Všechny společné místnosti mají přímý přístup ven, buď na okolní balkon, nebo na terasu. Vnitřní a venkovní prostory se vzájemně ovlivňují, přecházejí do sebe a tvoří přechodové zóny, které jsou vymezeny druhým pláštěm budovy. Tvoří ho horizontální dřevěné lamely, které se přimykají anebo naopak vzdalují od pevné konstrukce budovy, což jí dodává na atraktivitě.

Které architektonické prvky domu vás zaujaly?

Zdroj: ArchDaily

Galerie

Dalších 12 fotografií
Dalších 12 fotografií
Diskuze Vstoupit do diskuze
131 lidí právě čte
Zobrazit další články