Rozhodli se zrekonstruovat starý statek: Nahoře sami bydlí, spodní patro je připravené k pronájmu

Majitelé si dali při přestavbě záležet, aby byl starému statku ponechán jeho genius loci. Moderní bydlení vonící dřevem tak mají schované přímo pod střechou.

Bydlení v seníku i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Markus Schlempp Architekt, fotograf Rene Dürr
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Markus Schlempp Architekt, fotograf Rene Dürr
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Markus Schlempp Architekt, fotograf Rene Dürr
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Markus Schlempp Architekt, fotograf Rene Dürr
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Markus Schlempp Architekt, fotograf Rene Dürr
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Markus Schlempp Architekt, fotograf Rene Dürr
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Markus Schlempp Architekt, fotograf Rene Dürr
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály András Varsányi, Péter Pozsár, Norbert Vas, fotograf Tamas Bujnovszky
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Markus Schlempp Architekt, fotograf Rene Dürr
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Markus Schlempp Architekt, fotograf Rene Dürr
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Markus Schlempp Architekt, fotograf Rene Dürr
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Markus Schlempp Architekt, fotograf Rene Dürr
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Markus Schlempp Architekt, fotograf Rene Dürr
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Markus Schlempp Architekt, fotograf Rene Dürr
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Markus Schlempp Architekt, fotograf Rene Dürr
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Markus Schlempp Architekt, fotograf Rene Dürr
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Markus Schlempp Architekt, fotograf Rene Dürr
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Markus Schlempp Architekt, fotograf Rene Dürr
i Zdroj fotografie: Tiskové materiály Markus Schlempp Architekt, fotograf Rene Dürr
Dalších 15 fotografií
Dalších 15 fotografií
                   

Historická budova bývalého statku, které příroda z okolí doslova dýchá na záda, prošla rozsáhlou proměnou pod taktovkou architektonické společnosti Markus Schlempp Architekt. Její majitelé zatoužili změnit stávající poměry a rozšířit obytné prostory. Nastěhovali se do nově vytvořeného bydlení pod střechou, zatímco původní větší prostory ponechali nájemníkům.

Statek s bohatou historií

Švýcarsko, rozsáhlé území regionálního přírodního parku Jurapark Aargau a v jeho lesnatém srdci malé město Böztal s památkově chráněným centrem. Zázemí, v němž proběhla rozsáhlá rekonstrukce, se nachází doslova v lůně švýcarské přírody. Majitelé velkého statku, který zde stojí již více než 300 let, chtěli své dědictví po předcích zachovat v jeho původní podobě v harmonii s přírodou vůkol.

Manželé toužili žít na vesnici. Po úmorném hledání pozemku nakonec ulovili starý seník a vytvořili z něj bydlení snů

Nicméně si byli vědomi nutnosti rozsáhlých změn, aby obytné prostory odpovídaly jejich potřebám. Budova starého statku má několik pater, která korespondují se svahem a klesají v souladu s ním. Pod jednou střechou se zde nacházely jak místnosti sloužící k bydlení, tak stáj a seník. Stávající majitelé chtěli statek plnohodnotněji využívat, a proto zrekonstruovali bývalý seník v podkrovní bydlení. Zbývající část budovy pak má sloužit k pronajímání.

Velkorysý prostor včetně lodžií

Asi největší výzvu v rámci této rekonstrukce představovalo přivedení denního světla do interiéru. Zde bylo důležité vyvážit pomyslný jazýček vah tak, aby byl světla dostatek a nebylo nutné příliš zasahovat do vnější podoby střechy a statku formou světlíků, na druhou stranu přehršel slunečních paprsků by byt pod střechou zbytečně moc zahříval. Architekti si proto pohráli na dvou stranách s „odskokem“ obytných prostor, čímž vznikly hned dvě prosklené lodžie. Ty jsou zároveň skryté zvědavým očím za „plotem“ z dřevěných lamel.

Bydlení v seníku kuchyně s kamny iZdroj fotografie: Tiskové materiály Markus Schlempp Architekt, fotograf Rene Dürr

Interiér je posléze naplněn dřevem ve všech možných podobách. V jednolitém dřevěném provedení je udělaná kuchyně s odděleným ostrůvkem, skříně s veškerým úložným prostorem či obložení stěn a stropu. Charakteru statku odpovídají také mnohé přiznané trámy. V podstatě jediným odlišným materiálem je zde pálená hlína, tvořící vstup do vyvýšené ložnice a zároveň kamínka pro topení. Jak z ložnice, tak jídelního koutu v kuchyni je pak dechberoucí výhled na široké okolí. Propojení s přírodou tak navozuje potřebný klid.

Architekti:Markus Schlempp Architekt
Rozloha:250 m²
Realizace:2023
Lokalita:Böztal, Švýcarsko

Galerie

Dalších 15 fotografií
Dalších 15 fotografií

Jak užitečné shledáváte lodžie?

Diskuze Vstoupit do diskuze
51 lidí právě čte
Autor článku

Denisa Hálová

Zobrazit další články